Župan Stričak vatrogascima u Mariji Bistirci: "Vi ste uvijek i svugdje prvi!" Foto: Varaždinska županija

Župan Stričak vatrogascima u Mariji Bistirci: "Vi ste uvijek i svugdje prvi!"

VV | 30.5.2022. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice na Mariji Bistrici održano je tradicionalno 23. hodočašće vatrogasaca koje je okupilo više od 1500 hrvatskih vatrogasaca. Domaćin hodočašća bila je Vatrogasna zajednica Krapino-zagorske županije, dok je gost suorganizator bila Vatrogasna zajednica Varaždinske županije.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo što je Varaždinska županija supokrovitelj ovog hodočašća jer izazova u današnje vrijeme ne nedostaje.

- To su kao prvo klimatske promjene. Mi u Varaždinskoj županiji proteklog tjedna bili smo svjedoci koliko nevrijeme može biti strašno, koliko štete može prouzročiti, a nažalost toga će biti sve više. Drugo, živimo u digitalno doba. Tehnika i tehnologija napreduju, idemo prema daljnjoj digitalizaciji, robotizaciji, umjetnoj inteligenciji, ali toplu riječ, stisak ruke, zagrljaj ne može ništa zamijeniti. I treće, dolazimo do ljubavi, da u naše najmlađe ugrađujemo tu toplinu da cijene, poštuju, vole sve i svakoga i da njegujemo našu povijest, tradiciju i običaje. Vjerujem da zajedno, uz poštovanje, dijalog, marljivošću i požrtvovnošću možemo odgovoriti na sve te izazove, a to su karakteristike koje krase vas vatrogasce. Vi ste uvijek i svugdje prvi. Tako je bilo kod nas u srijedu. Hvala vam na tome. Želim vam puno sportskih susreta i druženja, a što manje intervencija – rekao je župan Stričak čestitavši svim građankama i građanima Hrvatske u zemlji i inozemstvu Dan državnosti.

Uz vatrogasce iz svih dijelova Hrvatske, hodočašću se pridružio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader koji je poručio kako je svibanj mjesec hrvatskih vatrogasaca.

- Na to se oslanja i naša 160-godišnja tradicija. 1864. godine osnovano je prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Varaždinu odakle je krenulo organizirano vatrogastvo. Mi smo ponosni na tu povijest i među prvima u Europi smo s tim – kazao je Sanader.