Župan Stričak: "Nikad više zaposlenih i nikad veće plaće u Varaždinskoj županiji!"

VV | 6.6.2024. u 18:23h | Objavljeno u Aktualno

- Nikad više investicija, nikad više zaposlenih i nikad veće plaće! Tako bi se ukratko mogle opisati posljednje tri godine u Varaždinskoj županiji koje se poklapaju s dosadašnjim mandatom župana Anđelka Stričaka - poručuju iz županijskog HDZ-a te rast gosodarstva u Varaždinskoj županiji potkrepljuju statističkim podacima.

Prema statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Varaždinska županija u 2024. godini bilježi jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj. Osim zaposlenosti, uvelike su rasle i plaće na području Varaždinske županije, pa je tako prosječna bruto plaća po zaposlenome 2021. godine iznosila 1121 euro, dok ona u 2024. godini iznosi 1605 eura, što je povećanje za čak 43 posto. Što se pak tiče prosječne neto plaće, ona je porasla za čak 65 posto, odnosno za 490 eura, u odnosu na 2016. godinu kada je ona bila 749 eura, a sada iznosi 1239 eura.

Medijalna neto plaća porasla je za 61 posto, odnosno za 401 euro u odnosu na 2016. godinu kada je iznosila 658 eura, a sada je 1059 eura. Porasla je i minimalna plaća, i to za 103 posto, sa 414 eura na 840 eura. Broj zaposlenih znatno je rastao posljednjih godina, pa je tako u ožujku bilo zaposleno 70.599 osoba, dok je nezaposlenih bilo 1.171, a stopa nezaposlenih iznosi 3 posto.

- Dodajmo da Varaždinska županije bilježi i porast broja državljana trećih zemalja, kojih je u ožujku bilo 7.854. Do sada, ni u jednom mandatu nisu zabilježeni bolji gospodarski pokazatelji, tj. nikad toliko investicija, nikad toliko zaposlenih, a manje nezaposlenih, nikad toliki rast plaća i mirovina. Koliko se radi na području naše županije, koliko se ulaže u zdravstvo, obrazovanje, prometnu i komunalnu infrastrukturu, zaštitu okoliša, gospodarstvo, vidljivo je na svakom koraku. Nema te općine i grada bez nekoliko investicija. To naši građani uočavaju i vrednuju. Doslovno poduzimamo sve kako bi naši sugrađani imali što veću kvalitetu života. Stoga, ponovno pozivam sve da se uključe, da pomognu kod provođenja tih investicija i projekata, jer to gradimo za njih – poručio je župan Stričak.

Označeno u