Župan Radimir Čačić domaćin radnog sastanka kolegama županima

VV | 5.3.2021. u 15:15h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić bio je domaćin radnog sastanka kolegama županima, županu Međimurske županije Matiji Posavcu, županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu, Željku Kolaru, županu Krapinsko-zagorske županije, a u ime Bjelovarsko-bilogorske županije sastanku je prisustvovao zamjenik župana Neven Alić. Uz njih su radni sastanak održali i regionalni koordinatori, odnosno direktori razvojnih agencija, raspravljalo se o projektima vrijednima preko 10 milijardi kuna, a župani su izrazili nadu da država u što skorijem razdoblju u svakoj od pet Županija stane iza jednog strateškog projekta.

Potpisivanje Razvojnog sporazuma se očekuje za tri tjedna.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je istaknuo kako mu je zadovoljstvo što na ovom redovnom sastanku, odnosno okupljanju ima prilike pozdraviti svoje drage kolege s kojima niz godina jako dobro surađuje.

- Približavamo se jednom velikom trenutku koji je za nas jako važan, potpisivanju Razvojnog sporazuma s Vladom Republike Hrvatske  koji koincidira s  prijavljivanjem projekata za sedmogodišnje razdoblje EU i za Recovery fond. I kod  jednog i kod drugog se radi o novcu kojeg moramo iskoristiti, radi se  o  22 milijarde eura. Mi smo inače tri puta slali naše liste projekata i sad očekujemo, a imamo i jasnu garanciju da će do kraja ovog mjeseca biti upriličeno potpisivanje sporazuma. Razvojni sporazum će se realizirati na slijedeći način, prvo blok projekata na koji mi župani nemamo ili imamo minimalno utjecaja, a država ih nažalost vodi loše ili presporo. Nažalost, brutalni primjer toga je apsolutna nesposobnost HŽ-a i Ministarstva prometa na projektu brze pruge. Ovog puta će se to mijenjati jer je to eksplicitno  navedeno u programima Vlade. Što se tiče države, očekujem pomak, a što se tiče naših projekata , očekujem barem po jedan veliki projekt u roku godinu dana koji bi odaslao jasnu i snažnu poruku da taj Sporazum nije samo list papira. Naša podrška Vladi je uvjetovana Razvojnim sporazumom i brzom prugom i na tome ćemo inzistirati - rekao je župan Čačić.

 Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren je naznačio kako je sadržaj Razvojnog sporazuma detaljno definirani i precizirani.

- Ono na čemu inzistiramo je da se nacionalni projekti odvoje od naših specifičnih projekata, u kojima smo mi nositelji, poglavito se to odnosi na projekte na području obrazovanja. Smatrali smo da se projekti u obrazovanju moraju spustiti na županijsku razinu. Isto tako smo inzistirali da se smanji cenzus granice ispod kojeg se ne mogu kandidirati projekti. Naše Razvoje agencije su izrazito sposobne pripremiti i realizirati projekte nego što se to čini s nacionalne razine. Inače, na prostoru Koprivničko-križevačke županije se trenutno realizira oko 5 milijardi nacionalnih projekata i moram ipak istaknuti određeno zadovoljstvo. Siguran sam da nas čeka još bolje i ljepše razdoblje te da ćemo znati iskoristiti sve prednosti i financijske mogućnosti kako s državne, tako i s europske razine - zaključio je župan Koren.

Matija Posavec, župan Međimurske županije naveo je kako trenutno imaju u pripremi 158 projekta vrijednosti 3 milijarde kuna, od čega je za one u vrijednosti od milijardu kuna u potpunosti spremna projektna dokumentacija te je uvjeren da za će njihova provedba doprinijeti razvoju Sjevera.

- Intencija sastanka pet sjevernohrvatskih Županija je da budemo spremni za manje, ali i kapitalne projekte i da na taj način napravimo pritisak i osiguramo pristup ravnomjernom razvoju. Trebamo biti adekvatno valorizirani za spremnost projekata i investicija koje želimo realizirati na našem području - rekao je župan Posavec.

Neven Alić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije se zahvalio timovima iz Razvojnih agencija koji su za njihovu Županiju pripremili projekte vrijednosti 4,5 milijardi kuna.

Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar također se zahvalio Razvojnim agencijama i Upravnim odjelima koji su dvije godine pripremali projekte. Kazao je kako je iza Projekta Slavonija i Srijem stajala Vlada, dok iza projekta Sjever stoji pet Županija.

- Hvala Vladi što je uvidjela da ova naše inicijativu nema alternativu. Mi smo spremni. Imamo gotovih projekata više nego što se može osigurati sredstava iz svih dostupnih fondova, a inzistirat ćemo na još jednom sastanku kako bismo dogovorili dinamiku. Projekti su predani, na provjeri su u Ministarstvu, veselim se potpisivanju Sporazuma jer to znači veliki iskorak za kompletan Sjever Hrvatske, a ključno je da svaki naš stanovnik to i osjeti - pojasnio je Kolar.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci