Župan Posavec i gradonačelnica Cividini ugostili premijera Plenkovića i ministra Fuchsa

VV | 1.12.2023. u 08:48h | Objavljeno u Aktualno

Premijera Andreja Plenkovića prošlog su tjedna u Čakovcu ugostili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, ravnateljica županijske Javne ustanove za razvoj REDEA-e Sandra Polanec Marinović, ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula. Uz premijera je bio i ministar znanosti i obrazovanja RH Radovana Fuchsa te su na radnom sastanku otvorili važna pitanja za daljnji razvoj Međimurja. Sastanku u Starom gradu prisustvovali su i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te saborski zastupnik i gradonačelnik grada Murskog Središća Dražen Srpak.

posavec_plenki2.jpg

Glavne teme razgovora bile su vezane uz ulaganja u zdravstveni sustav i položaj općih, odnosno županijskih bolnica, zatim uz iskoristivost europskih fondova i ITU mehanizma EU-a, kao i realizaciju planova zacrtanih u dokumentu nazvanom Razvojni sporazum Sjever.

Također, otvorena su i pitanja daljnjeg ulaganja u prometnu infrastrukturu Međimurske županije te adekvatne potpore s razine države, kao i nastavak ulaganja u izgradnju obrazovne infrastrukture na području grada Čakovca i Međimurske županije te važnost što skorijeg definiranja kriterija, a time i otvaranja natječaja iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Međimurskoj županiji, kojoj je razvoj obrazovanja u samom vrhu prioriteta, ima spremne projekte za dogradnju 19 škola s ciljem prelaska svih ustanova na jednosmjensku nastavu.

Snažniji i brži razvoj Međimurja, znači i brži razvoj Hrvatske

Međimurska županija trenutno je u velikom investicijskom ciklusu u kojem koristi sve prilike koje joj se pružaju iz europskih fondova, te je župan Posavec, premijeru i ministru prezentirao projekte koje Županija trenutno provodi, kao i mnogobrojne projekte koji su kandidirani  europskim fondovima. Na sastanku je župan Posavec zamolio da se brza cesta Čakovec- Varaždin što prije izgradi, kao i druge obilaznice na području Međimurske županije, iznimno važne našem stanovništvu.

Prezentirani su projekti dogradnje i izgradnje škola, vrtića, te interpretacijskih centara, projekti u komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, te oni u zdravstvu.

Župan Posavec posebno je istaknuo temu Županijske bolnice Čakovec te pitanje preuzimanja upravljačkih prava za što je Međimurska županija na Ustavnom sudu zatražila ocjenu ustavnosti.

 “Razgovarali smo o vitalnim projektima za Međimurje i nadam se podršci jer brži razvoj Međimurja znači i brži razvoj Republike Hrvatske. Upoznali smo premijera sa 17 prijavljenih projekata dogradnje ili izgradnje škola za jednosmjensku nastavu, 19 projekata izgradnje ili dogradnje dječjih vrtića, te 11 projekata iz područja energetske učinkovitosti za zgrade u odgoju i obrazovanju, kao i 11 projekata javne turističke infrastrukture. Razgovarali smo i o statusu Županijske bolnice, pitanju po kojem još uvijek čekamo odluku Ustavnog suda RH”, zaključio je župan.

I predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je u optimističnom tomu te izrazio zadovoljstvo radnim sastankom. Premijer je dodao da će Vlada podržati sve razvojne projekte u cilju podizanja kvalitete života stanovnika Međimurja: „Zadovoljan sam razgovorom sa županom oko projekata za sjever Hrvatske i siguran sam da ćemo u duhu odlične suradnje i dijaloga nastaviti surađivati na dobrobit svih žitelja Međimurske županije”, dodao je premijer.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini upoznala je premijera i ministra s planovima za izgradnju obrazovne infrastrukture na području grada te istaknula da nam je nakon otvaranja gradilišta novog edukacijsko-rehabilitacijskog centra glavni prioritet izgradnja nove osnovne škole u Čakovcu, kao i dogradnja II. osnovne škole te Osnovne škole Kuršanec. Ministar Fuchs složio se s prijedlogom i naglasio da je izgradnja novih škola primjerenih za cjelodnevnu nastavu i nacionalni prioritet. 

Jedna od ključnih tema za Grad Čakovec u ovom je trenutku i povlačenje sredstava iz ITU mehanizma, u kojem čakovečko urbano područje ima na raspolaganju 18 milijuna eura. Sporazum između Grada Čakovca i resornog Ministarstva bit će potpisan 7. prosinca ove godine, nakon čega će se raspisati pozivi po projektima SRUP-a.