Župan o 2019.: Više nemamo najniže plaće, već smo se pomaknuli na 15. mjesto Foto: Krešimir Đurić

Župan o 2019.: Više nemamo najniže plaće, već smo se pomaknuli na 15. mjesto

M.P./Varaždinske vijesti | 19.12.2018. u 16:05h | Objavljeno u Aktualno

- Ova je godina bila izuzetno dobra. Desetljećima nismo imali snažnije pomake i bolje rezultate. Naravno, neskromno ću si uzeti dio zasluge i to pripisati promjeni političke vlasti u Županiji jer su zajedno sa mnom došli ljudi koji znaju voditi i realizirati projekte što se pretvorilo u konkretan novac i to se počinje prepoznavati u Županiji. Govorimo o milijunima kuna, odnosno 122 projekata, a do jučer je bila ozbiljna nula - poručio je to varaždinski župan Radimir Čačić tijekom današnjeg druženja s novinarima.

Dodao je da je lako govoriti kako su projekti pripremani, ali radi se o osam godina priprema, no nije napravljeno ništa.

- Sada, u proteklih godinu dana, ne samo da pripremamo već i realiziramo projekte. To ne bi bilo moguće da nemaš gdje uzeti taj novac, treba ga naravno znati uzeti, ali i imati gdje uzeti. Dižemo naše kapacitete za pripremu projekata, ali i kapacitet države da odradi svoj dio, čak i onda kada je samo poštar, ne daje dakle nijednu kunu, da prestane biti prepreka i usko grlo onima koji znaju uzeti novac - naveo je Čačić.

Osvrnuo se i na trenutnu gospodarsku situaciju u Županiji dodavši da rastu izvoz i ukupni prihodi, ali i plaće, premda su one i dalje niske u odnosu na prosjek.

- No, više nismo na 21. mjestu od 21 županije već na 15. mjestu! Ovim ćemo trendom, za vrijeme ovog mandata doći do sredine. Poslodavci ne mogu izbjeći tu činjenicu no i mi nešto pomažemo. Za poslodavce na sjeveru dizanje neoporezivog dijela s 2.500 kune na 7.500 kuna, gdje je prosječna plaća 4.400 kuna, znači da su dobili šansu da daju trinaestu plaću bez da plate porez i oni će je isplatiti ako žele zadržati ljude. To prosječno znači 400 kuna mjesečno veće povećanje plaće. Dakle, 10-postotno povećanje plaće je potez kojim država nije dala ni kunu, ništa nije dala, samo nije uzela, već je dala pravo poslodavcima da plate radnika da ostane ovdje. Neke stvari se miču, mi na to utječemo i politički, utječemo i projektima, te možemo reći da je ova godina bila dobra i da će iduća biti još bolja - najavio je varaždinski župan.

Označeno u