Znatna sredstva uložena u turizam, uskoro i nove turističke atrakcije

Varaždinske vijesti | 13.5.2021. u 15:31h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na prigodnoj konferenciji za medije u atriju Županijske palače, predstavljeni su rezultati Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za 2021. godinu, a njih su predstavili pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković i Vladimir Flegar – Topiary iz Sračinca, koji se bavi izradom topijara, biljnih skulptura koje uređuje na poseban način.

Kako je naglasio direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, cilj poziva kojeg je raspisala Varaždinska županija je povećanje broja noćenja, unapređenje turističke kvalitete usluge i sadržaja turističkog proizvoda , povećanje kategorizacije smještaja, nastavak razvoja prezentacijske ponude poljoprivrednih gospodarstava, razvoj dodatnih atrakcija turističkih sadržaja te registracija novih smještajnih kapaciteta.

Pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović je naznačio kako se ovdje radi o jedinstvenom natječaju u Hrvatskoj na koji se mogu javiti neregistrirani odnosno budući iznajmljivači (uz uvjet registracije do 30. 11. 2021. godine).

- Neki od kriterija po kojima su se vrednovale prijave bila su ulaganja na područjima prema skupini razvijenosti, ulaganje u ekološko igralište, ulaganje u promociju, ulaganje u obnovljive izvore energije, vrijednost projekta u smislu očuvanja tradicijskih/autohtonih vrijednosti, tradicijskog graditeljstva i kulturne baštine, uključenost u županijske projekte Kuće za odmor s pričom, Okusi varaždinskog kraja, Cyclist Welcome Quality mrežu i druge. Nakon detaljnog i vrlo rigoroznog pregleda, 75 prijava je pozitivno ocjenjeno. Javnim pozivom je bilo osigurano 1.000.000,00 kn, ali je zbog velikog broja kvalitetnih prijava rebalansom iznos povećan na rekordnih 1.135.000,00 kuna - rekao je pročelnik Jakopović te dodao kako je ovo najveće županijsko bespovratno ulaganje u turizam u Hrvatskoj.

Željko Bedeković, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije je naglasio kako je 2017. godine intenzivno ulaganje u turizam u Varaždinskoj županiji definirano kao jedan od prioriteta u četverogodišnjem mandatu.

- 2017. godine intenzivno ulaganje u turizam u Varaždinskoj županiji definirano je kao jedan od prioriteta u četverogodišnjem mandatu. Cilj je bio stvoriti poticajno okruženje za razvoj različitih oblika turizma te u četiri godine imati rast od 50% u broju noćenja u odnosu na 2016. godinu. Cilj je ostvaren u samo 3 godine, već u 2019. godini kada je ostvareno 187.795 noćenja.

Uspjeh nije slučajan, a zasluge svakako ima i ovaj Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije zahvaljujući kojem smo počeli razvijati vlastite, originalne turističke proizvode.

Ovo je ujedno i najveće županijsko bespovratno poticanje razvoja privatnog smještaja za otvaranje novih smještajnih objekata, odnosno za ulaganja u već registrirane smještajne objekte. U tri godine je za ove namjene utrošeno više od 3 milijuna kuna – rekao je Bedeković.

Vladimir Flegar – Topiary, zaljubljenik u „zeleno kiparstvo“ zahvalio se Županiji na dobivenim sredstvima te je naznačio kako je osnovna ideja napraviti tematski Topiary park koji će svojom površinom biti jedinstven u ovom dijelu Europe s gotovo 400-tinjak topiarya .

- Park će se sastojati od tridesetak zasebnih priča ispričanih kroz biljke: motor, domaće životinje, jezero s labudovima, patkama i žabama, ptice, anđeli, divlje životinje, a u park je do sada uloženo oko 100 tisuća kuna pretežno vlastitih sredstava. Ovakav sličan park postoji i u Belgiji, koji ima 250 topiariya, a moj će imati 400- rekao je Flegar.

Galerija slika