Zlatno zrno ovrhom ipak naplatilo od Grada Varaždina 57.035 kuna za sporni kiosk

Martina Pižeta | 8.8.2016. u 12:22h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što su varaždinski gradski vijećnici početkom srpnja iz trećeg pokušaja prihvatili prijedlog rebalansa proračuna, i to tek kada je na temelju gradonačelnikova prijedloga iz rebalansa izbačena 115.000 kuna “teška” stavka za otkup kioska, Zlatno zrno je protiv Grada započelo ovrhu kojom od Grada traži 57.035 kuna za spomenuti, sporni kiosk.

Ugovor iz ožujka

Podsjetimo, Grad je sa Zlatnim zrnom u ožujku ove godine sklopio ugovor o kupoprodaji montažnog objekta na uglu Ulice kralja Petra Krešimira IV. i Merlićeve ulice. Njime je određeno da se 50 posto cijene od 45.628 kuna plaća nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, a preostalih 45.628 kuna će se kompenzirati dospjelim obvezama prodavatelja prema Gradu s osnova poreza na imovinu – porez na korištenje javnih površina za 2014. i 2015. godinu.

Dug Zlatnog zrna 31. 12. 2015. iznosio je 21.900 kuna, a u kompenzaciji nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora obračunat će se i zakonska zatezna kamata. Preostali iznos od 23.728 kuna Grad će platiti do 30. svibnja 2017.

Budući da Grad nakon sklapanja ugovora u utvrđenom roku nije uplatio iznos cijene montažnog objekta, Zlatno zrno je još u lipnju započelo ovrhu protiv Grada.

Riječ je o iznosu od 57.035 kuna, uvećanom za zakonske zatezne kamate i troškove postupka, te je javni bilježnik donio rješenje o ovrsi. Grad je 19. srpnja platio navedeni iznos glavnice, a 20. srpnja obračunata je i plaćena zatezna kamata od 2.063 kune, sve s ciljem izbjegavanja daljnjih troškova – sudskih, javnobilježničkih i odvjetničkih troškova – pojasnili su iz Grada.

Potrebna sredstva pronašli su u proračunskoj stavci “otkup nekretnina”.

Otkup objekata

U proračunu za 2016. godinu osigurana su sredstva za otkup nekretnina, Program 31 – izgradnja komunalne infrastrukture, KP (kapitalni projekti) – 310007 – otkup nekretnina (u iznosu od ukupno 730.000 kuna – za otkup zemljišta, kto 4111). U trenutku prihvaćanja proračuna bilo je poznato da će se otkupljivati zemljišta. Dakle, Gradsko vijeće je na sjednici trebalo “pozicionirati” plaćanje unutar tog programa, odnosno projekta, tako da se definira koji iznos sredstava je unutar postojećeg projekta predviđen za otkup zemljišta (kto 4111), a koji dio za otkup poslovnih objekata (kto 4212). Isto se tako mogla javiti potreba i za otkupom stambenog objekta, ali sve unutar planiranog projekta otkupa nekretnina – obrazložili su iz Grada.

Napominju da u trenutku planiranja proračuna nije uvijek moguće predvidjeti sve eventualne troškove koji će se pojaviti tijekom godine, pa tako i za vrijeme planiranja na projektu otkupa nekretnina, unutar čega može biti i otkup zemljišta, otkup poslovnih objekata, otkup stambenih objekata i slično.

U trenutku planiranja proračuna i izrade programa bilo je poznato da će se otkupljivati zemljište za pješačko-biciklističku stazu u Črncu, za dječji vrtić u Kućanu Donjem i drugo, ali osim sredstava za te u tom trenutku poznate otkupe ostavljeno je “prostora” i za eventualne potrebe kupnje ostalih nekretnina, o kojima do iznosa od milijun kuna odlučuje gradonačelnik sukladno odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutu Grada Varaždina – navode iz Grada.

Kvadrat kioska 2.690 kuna

Prema elaboratu vještakinje Martine Cesar-Kelemen, koju je angažiralo Zlatno zrno, procijenjena tržišna vrijednost kioska je 91.256 kuna (bez PDV-a). Kiosk je ukupne površine 34 kvadrata, od čega na pergolu otpada devet kvadrata, a na prodajni prostor svega 15 kvadrata. Ostalo otpada na dva WC-a i spremište.

Kiosk ima priključak na vodu, kanalizaciju i električnu energiju, a nema ni plin niti je izvedeno grijanje. No vještakinja je ocijenila da je izgrađen materijalima dobre kvalitete, ali je zbog neodržavanja potrebno ulaganje da bi se mogao koristiti.

Kvadrat kioska naposljetku je procijenila na 2.690 kuna, no neobično je što Grad nije angažirao svog vještaka, nego je prihvatio njenu procjenu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci