ZLATNA BILANCA Termoplin pretekao HEP Proizvodnju i ponovno osvojio titulu najuspješnije tvrtke

MGA | 1.7.2022. u 11:10h | Objavljeno u Aktualno

U Zagrebu su jučer najuspješnijim hrvatskim tvrtkama dodjeljene nagrade "Zlatna bilanca", a među njima su i dvije kompanije s područja Varaždinske županije. Varaždinski Termoplin nagradu je dobio kao najuspješnija tvrtka na području opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije, a tvrtka Kaming iz Ljubešćice u kategoriji rudarstva i vađenja. Nagradu je primila direktorica Termoplina Nevenka Grbac.

Svečana dodjela nagrada održana je u četvrtak, 30. lipnja, u KD Vatroslav Lisinski, a organiziraju je Fina u partnerstvu s Jutarnjim listom i pod pokroviteljstvom Vlade RH. Dodjeljeno je ukupno 19 nagrada: 11 Zlatnih bilanci najuspješnijim tvrtkama u pojedinim djelatnostima, 2 priznanja za izvrsnost u kontinuitetu poslovanja te 6 Zlatnih bilanci za posebne kategorije.  

Finini analitičari preciznom metodologijom i izračunima te na temelju godišnjih financijskih izvještaja dolaze do podataka o najuspješnijim tvrtkama. Ove godine je analizirano 144.259 poslovnih subjekata, a u konkurenciju za ove prestižne nagrade ušlo je njih 3.978. Nagrade se dodjeljuju prema ukupnom rangu dobivenom rangiranjem 11 financijskih pokazatelja u 5 kategorija: prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti.

Varaždinski Termoplin pobijedio HEP Proizvodnju i Končar - energetiku i usluge

- Ovo je peti put da Termoplin osvaja Zlatnu bilancu u toj kategoriji, a ove godine u završnici izbora nadmašio je HEP Proizvodnju i Končar - Energetiku i usluge. Analiza pokazatelja profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti za 2021. među 914 tvrtki koje su registrirane za ovu djelatnost pokazala je da najbolje dosege financijskog rejtinga ima Termoplin s 240,1 milijun kuna ostvarenih prihoda, dobiti od 10,3 milijuna kuna te 94 zaposlena... Kada je u pitanju ekonomičnost poslovanja Termoplina, ona se, među ostalim, ogleda u dosegnutom pokazatelju ekonomičnosti ukupnog poslovanja od 106,9 posto, što znači da na svaku kunu rashoda tvrtke dolazi gotovo sedam kuna prihoda - stoji u obrazloženju nagrade.

Kaming iz Ljubešćice ove godine pomeo konkurenciju

- Tvrtka sa šest desetljeća dugom tradicijom proizvodnje kamenih agregata, imao je najbolje financijske pokazatelje u ovogodišnjem izboru Zlatne bilance u djelatnosti rudarstva i vađenja među ukupno 224 kompanije koje su lani poslovale u ovoj branši. Nakon što je lani ušao u najuži izbor ovog priznanja Kaming je ove godine imao najbolje pokazatelje u pogledu profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Uspjeh tvrtke iz Ljubešćice u Varaždinskoj županiji još je veći ako se zna da su u 2021., u odnosu na prethodnu godinu, rasli ukupni prihodi svih tvrtki koje posluju u spomenutoj branši, dosegnuvši 3,2 milijarde kuna uz međugodišnji rast od 10 posto - stoji u obrazloženju.