Zlatan Avar građanima 7. MO: Radi se revizija plana za zbrinjavanje bala

| 8.6.2018. u 08:58h | Objavljeno u Aktualno

- Bili bismo sretni da smo se okupili zbog šetnica ili novih klupa, no ovdje smo prije svega zbog zdravlja ljudi - ukazao je Juraj Rožić, predsjednik varaždinskog VII. Mjesnog odbora, otvarajući sinoćnji skup na kojem je zamjenikvaraždinskog gradonačelnika Zlatan Avar odgovarao na pitanja građana.

Najviše zanimanja, kao što se i očekivalo, bilo je oko toga kada će se i kako maknuti više od 130 tisuća tona bala komunalnog otpada, koje su odložene već 13 godina na području tog mjesnog odbora te su prijetnja okolišu, ali i zdravlju ljudi. To je potvrdila i video snimka bala iz zraka, koji je napravio Varaždin Apple studio.

- Zasada je odvezeno 3.650 tona. Ostalo je pod koncesijom, koju će trebati raskinuti jer za nju nećemo dobiti sufinanciranje, a sav teret ne bi smio pasti na građane, već želimo i da se država uključi, za što imamo obećanje. Isto tako planiramo preuzeti kontrolu nad MBO postrojenjem u Brezju. Vjerojatno će to biti 51 posto, iako bih volio i 100 posto, kada bi imali novca - rekao je Avar govoreći o kupnji postojećeg postrojenja, ali bez iznosa, iako se svojedobno spominjalo 10 milijuna eura.

Zbog toga se, kako je podsjetio, pregovara s koncesionarom.

- Sada radimo na financijskoj konstrukciji i načinu kako sve to napraviti, točnije radi se revizija plana za zbrinjavanje bala, koje ne možemo odložiti bez prethodne obrade, ukoliko želimo dobiti novac od Fonda za zaštitu okoliša. Za deset do 15 dana to će biti gotovo i sa svime time idemo na Gradsko vijeće, koje će o svemu odlučiti. A nakon što sve bude odobreno i potpisano, trebat će dvije godine za zbrinjavanje bala s postojećim kapacitetom - rekao je Avar, odbacujući prigovore da je postojeće postrojenje nefunkcionalno, ali je priznao da ima određene nedostatke, kao i da postoje problemi oko goriva iz otpada za koje se nekada dobivao novac, a sada se traži plaćanje za njegovo spaljivanje.

I druga tema bila je vezana uz otpad, ali ne bala. Naime, dio građana zanimalo je kako je bilo moguće da bivši gradski službenik, bez znanja gradonačelnika, pridonese tome da Univerzal od Varaždinske županije dobije dozvolu za rad na postojećoj lokaciji, iako ona nije predviđena za obradu otpada. S tim u vezi zamjenik gradonačelnika najavio je upravni spor.

Okupljene je posebno obradovala najava da je u plan Hrvatskih cesta za iduću godinu ušla spojna cesta koja će industrijsku zonu oko Kalnika spojiti na varaždinsku zaobilaznicu, nakon čega teški kamioni više ne bi smjeli prolaziti danas preopterećenom Gospodarskom ulicom. Nasuprot tome, kako se čulo, HŽ nije sklon postaviti branike na pružni prijelaz u Zagrebačkoj ulici, iako to traže građani koji su ukazali i na neodržavanje okoliša pruge koja tu prolazi.

Isto tako ukazano je i žurno uklanjanje ambrozije, koja raste i na gradskim te državnim parcelama, kao i na potrebu povećanja sigurnosti dječjeg igrališta u Biškupcu, odnosno uređenja prilaza do igrališta na kraju Plitvičke. Na kraju, bilo je riječi i o voznom redu buseka, kao i prometu Sajmišnom ulicom, odnosno potrebi njezinog uređenja.