Zlatan Avar: Farsa samodopadnosti, nezrelosti i neodgovornosti Foto: Martin Novosel

Zlatan Avar: Farsa samodopadnosti, nezrelosti i neodgovornosti

| 7.7.2022. u 10:35h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin je jučer najavio da se kreće s procesom javne nabave kojom bi se krenulo konačno rješavanje dugogodišnjeg problema bala otpada u Brezju. Fond za zaštitu okoliša je još jednom naglasio da će se sanacija sufinancirati s oko 76 milijuna kuna (40 posto od 190 milijuna kuna koliko se očekuje da će koštati cijeli projekt sanacije), a prve bale bi se mogle početi micati ove jeseni.

Neven Bosilj najavio početak kraja bala u Brezju: Počinje postupak javne nabave

Ovakvim rješenjem nije zadovoljna NL Ivana Čehoka, a javio se Zlatan Avar sa svojim medijskim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Jučer smo svjedočili još jednoj farsi samodopadnosti, nezrelosti i neodgovornosti.Ovih dana građanima će stići računi za smeće koji će biti 40% veći, a poskupit će sve od osnovnih stvari do režija. Što radi gradska vlast? Predlaže da se krene u zbrinjavanje bala po cijeni koja je gotovo dvostruko veća od cijene koju smo mi stavili u integralnu nagodbu. Cijena iz integralne nagodbe je bila - 1030 kuna/tona plus PDV. Cijena iz Bosiljevih prijedloga - cca 1500 kuna/tona plus PDV.

Postoje i još dvije bitne razlike:
Naša nagodba nije predviđala zaduženje grada za bale i mi smo planirali povrat PDV-a. Bosiljev način znači zaduženje grada, što s kamatama iznosi oko 220 milijuna kuna i nema povrata PDV-a. Podsjetit ću da su upravo Bosilj i Budimo grad 2020. godine urlali po gradu da se grad ne smije zadužiti, prozivali su da zadužujemo naše praunuke, da je to financijski bankrot grada. Predlagali su referendum. Sad odjednom zaduživanje od 190 milijuna nije zaduživanje praunuka nego najbolji posao.

Fond, naravno, nije rekao ništa novoga, mi smo tražili 100% financiranje, oni su sada izrazili spremnost da financiraju samo 40%, što je vraćanje na staro, a sada se jasno vidi da iza ovakvog modela stoji Radimir Čačić. 

Mi imamo na vlasti financijske štetočine, koje su raskinule našu nagodbu koja je bila integralno jeftinija samo od Bosiljevih bala. Ovdje se jasno vidi koja je bila namjera kada je Bosilj zajedno sa svojim jatacima raskidao integralnu nagodbu. Namjera je bila da se sklope financiski skuplje i za Grad nepovoljne nagodbe. Bosilj će morati objasniti zašto je nagodba sa TH Investom bila 27 milijuna kuna skuplja i zašto će rješavanja bala biti  70 milijuna skuplje.

Na kraju ćemo ponovit da nećemo dolaziti na Vijeće sve dotle dok ga vodi osoba ogrezla u namještanje i pogodovanje. Takvoj osobi se ne može vjerovati i upitni su svi dokumenti na temelju kojih Gradsko vijeće donosi odluka. A Bosilju koji smatra da se GUP i PPUG može proučiti za 6 dana, poručujemo da konačno nakon 6 mjeseci pronađe račune poljoprivrednika tj. da nauči svog zamjenika Markovića kako se čitaju izvodi."