„Zlata Đurđević bila bi izvanredan kandidat za predsjednicu Vrhovnog suda RH“ Foto: n1

„Zlata Đurđević bila bi izvanredan kandidat za predsjednicu Vrhovnog suda RH“

vv / n1 | 10.3.2021. u 17:08h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Postojala je obveza Hrvatske da se izbor predsjednika Vrhovnog suda RH napravi transparentnijim, manje podložnim političkim utjecajima, to su bile preporuke GRECO-a”, rekao je prof. dr. Robert Podolnjak  za n1, objašnjavajući zašto se uveo javni poziv za kandidaturu, dodajući da je te procedura podnormirana u Ustavu jer tek jedan stavak o njoj govori, i to izuzetno malo.

Budući da je tada bio u Hrvatskom saboru, prisjetio se kako je izbor predsjednika Vrhovnog suda tekao prije četiri godine.

-Prije četiri godine, kada sam bio u Saboru, u lipnju, mjesec dana prije nego što je novi predsjednik Vrhovnog suda trebao biti izabran, upozorio predsjednika Sabora da nemamo kandidata i da ne znamo kao se ta procedura odvija kod predsjednice republike, a iz medija smo doznavali da pojedine osobe dolaze na razgovore kod nje. No, to nije bilo transparentno. Zato su i usvojene izmjene zakona. Mi smo u brzopoteznom postupku odlučivali o izboru predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je Podolnjak.

Sada je, smatra, bolje.

“To nije ono što je GRECO istaknuo 2020. godine u novim preporuka, ali kažu da je procedura transparentnija. Imate javni poziv, činjenicu da su kandidati dužni nekoliko mjeseci ranije poslati životopis i program rada, a ti se dokumenti objavljuju na stranicama DSV-a. Javnost i zastupnici mogu ranije vidjeti tko su kandidati, koji su programi”, kaže je Podolnjak.

No, što ako predsjednik smatra da zakonsko rješenje nije u redu.

“Ako Zoran Milanović smatra, a iz njegovih izjava je proizlazilo, u nekom dijelu novelu zakona iz 2018. pravno spornom, nesukladnom s Ustavom, on ima mogućnost podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona ili zakonske odredbe. On to nije učinio. Samo tako se može osporiti neki pravni proces ili zakonska odredba, ukazuje Podolnjak.

Može li predsjednik odbiti kandidate i što onda.

-Svatko ima pravo na mišljenje, i on ne mora prihvatiti ni jednu od osoba koje su se javile na javni poziv. Time bi se stekli uvjeti da se poništi taj javni poziv i da se novi raspiše od strane DSV-a”, rekao je Podolnjak.

Na kraju je istaknuo kako bi dobro bilo da se javni poziv ponovi.

Zlata Đurđević bila bi izvanredan kandidat za predsjednicu Vrhovnog suda, ali bi trebalo raspisati novi javni poziv na koji bi se i ona mogla javiti kao kandidat, i da bi je potom Milanović mogao izabrati”, veli Podolnjak.