ŽK Varaždin i ŽK Bjelovar prenose mađarska iskustva u dualnom obrazovanju

Varaždinske vijesti | 17.9.2017. u 07:00h | Objavljeno u Aktualno

U mađarskom Kaposváru u utorak je održana konferencija "Praktičan pristup stvarnom znanju" koja je službeno označila početak EU projekta DUO PACK.

HGK Županijska komora Varaždin vodeći je partner projekta uz dvije regionalne komore iz Mađarske – Trgovinsku i industrijsku komoru županije Zala i Trgovinsku i industrijsku komoru županije Somogy te HGK Županijsku komoru Bjelovar, drugoga hrvatskog partnera.

Osnova za prijavu projekta postojeća je schema hrvatskoga strukovnog obrazovanja s teorijom i praksom koja se dijelom provodi u školama, obrtima i poduzećima i koja, uz pozitivne iznimke, ne zadovoljava sadašnje potrebe tržišta rada i ne izlazi u susret mladima, naročito u dijelu Hrvatske koji je izrazito proizvodno orijentiran.

Gospodarske komore u Mađarskoj od 2011. godine aktivno koordiniraju dualno obrazovanje na način da učenicima osiguravaju kvalitetna mjesta za naukovanje u mađarskim poduzećima.

HGK Županijska komora Varaždin je na osnovi dugogodišnje suradnje s Industrijskom i trgovinskom komorom županije Zala osmislila projekt čije je financiranje odobreno u okviru prvog natječaja Interreg V-A Programa Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

Okosnicu projekta čini razmjena dobrih praksi i iskustava između projektnih partnera – regionalnih gospodarskih komora i njihovih potpornih institucija – srednjih strukovnih škola, mađarskih centara za strukovno naukovanje te donositelja odluka iz područja obrazovanja s ciljem da se ukaže na važnost i potrebu stjecanja stručnih kompetencija u realnim uvjetima, dakle, u poduzećima i to putem učenja temeljenog na radu.

Kroz poboljšanje komunikacije između obrazovnih institucija, donositelja odluka i ključnih dionika projekta – regionalnih gospodarskih komora i poduzetnika, a temeljem iskustava mađarske gospodarske komore kao koordinatora u mađarskom sustavu dualnog obrazovanja, nastojat će se utjecati na poboljšanje zapošljivosti mladih, smanjenje nesrazmjera između ponude i potražnje na tržištu rada, a u svrhu poticanja i jačanja gospodarske aktvnosti.

U aktivnostima koje slijede predstvanici komora, nastavno osoblje i donositelji odluka u području obrazovanja sudjelovat će na brojnim stručnim događajima – sajmovima poslova, okruglim stolovima, studijskim putovanjima i konferencijom uz sudjelovanje mađarskih i hrvatskih eksperata iz područja srednjega strukovnog obrazovanja, te će zajednički doprinieti izradi finalne studije kao kompilacije prijedloga i pozitivnih mišljenja s preporukama za što bolju iskoristivosti potencijala za učenje temeljeno na radu u prekograničnom području.

Projekt DUO PACK započeo je s 1. kolovoza ove godine u trajanju od 16 mjeseci i s proračunom od 100.113 eura.