ŽIVOT U TAMI I TIŠINI Gluhoslijepe osobe - isključene i od isključenih Foto: Krešimir Đurić

ŽIVOT U TAMI I TIŠINI Gluhoslijepe osobe - isključene i od isključenih

| 3.6.2019. u 18:36h | Objavljeno u Aktualno

- Kad gledamo svijet oko sebe, netko ga vidi jasno kao malenu točkicu, netko kao da gledate kroz šnitu ementalera, nekome slika skače gore-dolje, netko ga vidi mutno, a netko ne vidi ništa. Kad govorimo o slušanju, netko ne čuje baš ništa, netko razaznaje zvukove, ali nitko, nitko ne može razumjeti govor iz okoline. I zato je naša komunikacija različita - netko koristi glasan govor na uho, netko pisanje na dlanu ili pak znakovni jezik, a velika većina gluhoslijepih koristi taktilni znakovni jezik. Eto, to nas čini drugačijima - jesmo gluhoslijepi, ali svatko je gluhoslijep na svoj način - riječi su kojima predstavu “Neshvaćeni i zanemareni” započinje njena autorica i redateljica Elizabeta Tarczay, također gluhoslijepa osoba.

Život u tami u tišini, neshvaćenost, zanemarenost, izolaciju i usamljenost dočaravaju glumci - gluhoslijepe osobe iz Zagreba, Osijeka, Splita i Varaždina starije od 54 godine, prikazujući dijelove svog života i poteškoće na koje nailaze. Predstava je to koja s pozornice silazi u publiku kako bi dočarala doživljaj svijeta gluhoslijepih osoba kojima je dodir jedan od najvažnijih, ako ne i jedini način komunikacije.

Predstavu je, uz izvedbe u Splitu, Osijeku i Zagrebu, u varaždinskom kazalištu 29. svibnja organizirao Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i Dramski studio Dodir(i), u sklopu projekta “Kultura bez granica i prepreka za gluhoslijepe osobe sa 54+”, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

- Cilj je javnosti pokazati životni ciklus gluhoslijepih osoba, od djetinjstva, školovanja do zapošljavanja i zasnivanja obitelji. Predstava je edukativnog karaktera i interaktivna te publika sama pita glumce o načinu života gluhoslijepih osoba - rekao nam je Željko Bosilj, predsjednik Udruge gluhoslijepih osoba Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Kroz predstavu se tako doznaje da s gluhoslijepim osobama često nisu znali pričati ni njihovi roditelji, a izostanak komunikacije s okolinom, nedostupnost redovnog školovanja i zaposlenja ili nemogućnost uspostave kvalitetnih veza gotovo su pravilo.

S kakvim se problemima susreću gluhoslijepe osobe i koliko im u svakodnevnom životu znače prevoditelji, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci