ŽIVJETI S AUTISTIČNIM DJETETOM: Slijedio je šok - naša se djevojčica počela mijenjati

| 1.4.2019. u 15:02h | Objavljeno u Aktualno

- Nismo spavali pet godina. Misija je bila uspavati ju i kad bi napokon svi utonuli u san iza ponoći ona bi se probudila s vriskanjem i plačem - prisjećaju se roditelji Ljiljana (34) i Dalibor (38). Naime, njihovom drugom, od troje djece, kćeri Hani (9), dijagnosticiran je autizam.

”Uvjeravali me da nije ništa”

Kad bi se njihova djevojčica jednom probudila više nije znala zaspati. Znala bi se i cijelu noć smijati, kažu, dodajući da je to bila prava borba. S obzirom na to da je u obitelji već bio stariji sin shvatili su da s mlađom djevojčicom već u 18. mjesecu nešto nije u redu. Kako kažu, sve što je do tada naučila je nestalo. Počela je gubiti kontakt s očima, nije se odazivala na ime, riječi koje je znala više nije koristila, a reagirala bi samo na zvuk poznatog crtića i reklame.

- Bio je to šok za nas, za cijelu obitelj jer nismo znali kako postupiti. Vidjeli smo da postoji problem, ali nismo znali kako mu doskočiti - prisjeća se Ljiljana teškog životnog razdoblja kada su se počeli suočavati s činjenicom da vjerojatno imaju dijete s poteškoćama. Dodaje da se nije imala kome obratiti, s obzirom na to da žive u manjem ruralnom mjestu u kojem sličnih slučajeva do tada nije bilo.

- Prvo sam se obratila svojoj pedijatrici koja me uvjeravala da djetetu nije ništa i da nema razloga za brigu, ali bila sam uporna i na poticaj obitelji i okoline nisam odustajala - kaže sugovornica, dodajući da je, iako zna da nije pouzdana metoda, počela pretraživati internet, raspitivati se, ali i iščitavati dostupnu stručnu literaturu.

- Svaki roditelj koji ima dijete s poteškoćama u razvoju vjerojatno slično reagira. Posežeš za onim što ti je dostupnije. Inače, puna su usta svima na dan kada se obilježava senzibilnost o autizmu i možda je danas bolja situacija, ali tada smo sami tapkali u mraku i probijali zid da bi pomogli svom djetetu, ali i olakšali sebi probleme koji su nas zadesili - ukazuje sugovornica.

Kada je Hani, dijagnosticiran autizam počinje njihova svakodnevna borba u svim pogledima, od borbe s birokracijom do borbe s prilagođavanjem rutine, ali i stereotipnog pogleda društva.

S kojim su se sve izazovima susretali čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u