Živi zid zbog Piškornice zahtijeva ostavku koprivničkog župana Darka Korena Foto: Živi zid

Živi zid zbog Piškornice zahtijeva ostavku koprivničkog župana Darka Korena

Varaždinske vijesti | 20.11.2017. u 10:21h | Objavljeno u Aktualno

Jutros je održana konferencija za medije u Koprivnici na kojoj su saborski zastupnici Živog zida s koprivničko-križevačkim vijećnikom Živog zida dr.sc. Dejanom Kutičićem govorili o odlagalištu smetlišta Piškornica te o dvjema tvrtkama kćerima.

- Nalazimo se ispred zgrade gdje se održava skupština trgovačkog društva, gdje će se između ostaloga odlučivati o ostavci direktora Jozinovića, trostrukog direktora. Svjedočimo danas jednom nefunkcioniranju sustava. Na žalost, Hrvatska se i u 21. stoljeću bori s problemima kao što su vodoopskrba, odvodnja, odlaganje otpada. Dakle, to su temeljni infrastrukturalni problemi - uvodno je rekao predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić.

- Naime, Živi zid može se pohvaliti radom županijskog vijećnika dr.sc. Dejana Kutičića. On je još 7. studenoga upitao župana što se to događa s Piškornicom, tražio je odgovor. Međutim, nije ga dobio, čak su ga i ismijali. Danas ne samo da se ispostavilo da je naš vijećnik bio u pravu, nego imamo i dodatne informacije. Svjedočimo situaciji kako se novac izvlači iz javnog poduzeća - rekao je Sinčić.

Okupljenima se obratio i Dejan Kutičić.

- Župan Koren tjedan dana znao je za ovu situaciju, no nije htio reagirati. Ukoliko on zaista prije 7. studenoga nije znao, onda dolazi u pitanje njegova sposobnost. Dakle, tu se radi o situaciji gdje je tvrtka Piškornica osnovala još dvije tvrtke „kćeri“ kako bi izvlačila novac. Na taj način, on je izbjegao nadzorni odbor – zaključio je Kutičić je najavio opširnu dokumentaciju ovog slučaja.

Iz Živog zida napominju da imaju dokumentaciju koja pokazuje kako je u tvrtku Piškornica prošle godine došlo 53.000 tona otpada iz Rijeke, čime je povređeno načele blizine o kojem govori Zakon.

- Živi zid očekuje smjenu direktora i to bez otpremnine, što naravno podrazumijeva da vrati sav novac koji si je isplatio. Također, traži ostavku župana Darka Korena, jer smatra, ako ima imalo morala, da bi to bila najprikladnija odluka - zaključuju iz Živog zida.

Podsjetimo, u tijeku je izvanredna sjednica Skupštine tvrtke Piškornica na kojoj četiri župana i predstavnik općine Koprivnički Ivanec odlučuju o smjeni i daljnjoj politici Piškornice.