ZIPKA Udomitelja sve manje, mlade obitelji sve se teže odlučuju za udomljavanje djece Foto: Grad Varaždin

ZIPKA Udomitelja sve manje, mlade obitelji sve se teže odlučuju za udomljavanje djece

Grad Varaždin/vv | 29.5.2023. u 16:15h | Objavljeno u Aktualno

Udruga će Nacionalni dan udomiteljstva obilježiti 31. svibnja, a na Franjevačkom trgu imat će svoj štand

Povodom Nacionalnog dana udomiteljstva koji će se u Hrvatskoj po prvi puta obilježiti 31. svibnja, gradonačelnik Neven Bosilj primio je u palači Patačić u ponedjeljak članice Udruge udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije ZIPKA.

Uz Stanku Vereš, predsjednicu udruge, gradonačelnik je razgovarao s udomiteljicama s područja Varaždina koje predano brinu o udomljenoj djeci. Bosilj je ukazao na potrebu povećanja broja udomitelja, jer troškovi institucionalne brige o djeci višestruko nadmašuju sredstva koja su namijenjena udomiteljskim obiteljima.

Udomitelji - do 67 godine

Broj udomitelja pada. Trenutno je u Gradu Varaždinu samo 27 udomitelja koji brinu za oko 70-tak djece, rečeno je na prijemu. Broj pada zbog starosti udomitelja jer nakon 67 godina više se ne mogu baviti udomiteljstvom. Osim toga, kako je objašnjeno, mlade obitelji se sve teže odlučuju za taj odgovoran i težak posao koji uključuje i brigu o djeci s višestrukim smetnjama, odgojno zapuštenoj djeci i djeci s teškoćama u razvoju.

Članice Udruge ZIPKA pohvalile su  suradnju s Gradom s kojim su partneri  i zajedno rješavaju probleme koje su u nadležnosti Grada Varaždina. Grada je prepoznao i problem mladih koji izlaze iz udomiteljskih obitelji te je dao na korištenje stan prije više od deset godina za stambenu zajednicu djeci koja izlaze iz udomiteljstva.

ZIPKA_prijem_2.jpg

ZIPKA_prijem_3.jpg

ZIPKA_prijem_4.jpg

Također, djeca udomiteljskih obitelji s područja Grada svake godine sa svojim vršnjacima odlaze na ljetovanje u Dječje odmaralište na Rab.

Udruga će Nacionalni dan udomiteljstva obilježiti 31. svibnja, a na Franjevačkom trgu imat će svoj štand.