FOTO Zgrada Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik - Opće bolnice Varaždin u novome ruhu

Varaždinske vijesti | 11.5.2021. u 14:58h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u Klenovniku održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade paviljon, ležaona i laboratorij Službe za plućne bolesti i TBC, Opće bolnice Varaždin“.

Prisustvovali su župan Varaždinske županije Radimir Čačić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, zamjenik župana Robert Vugrin, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr.sc. Nenad Kudelić, dr.med.,predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin Zlatko Koračević , voditelj Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik Andrija Golub, ravnatelji zdravstvenih ustanova te drugi uzvanici.

Projekt energetske obnove predstavio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr.sc. Nenad Kudelić, dr.med.

- Moram istaknuti kako će zahvaljujući opsežnim radovima u sklopu projekta energetske obnove, biti ostvarene značajne uštede na potrošnji energije za grijanje/hlađenje, pa će ušteda primarne energije biti 86%, a emisija CO2 će se smanjiti za 89%. Ostvareno će biti gotovo 230.000 kuna ušteda na energentima godišnje, što je jako veliki iznos. Važno je reći kako su na dobiti naši pacijenti koji će time imati kvalitetniju zdravstvenu skrb te ugodniji boravak u bolnici Klenovnik, a djelatnicima će se poboljšati uvjeti rada rekao je ravnatelj Opće bolnice te dodao kako je Služba za plućne bolesti i TBC dijelom smještena i u dvorcu Drašković, koji je zaštićeno kulturno dobro, pa će biti prijavljen na projekt energetske obnove tog objekta čim se otvori mogućnost.

Župan Radimir Čačić je naglasio kako županija ulaže znatna financijska sredstva u razvoj zdravstvenog sustava na svome području pa su tako u Općoj bolnici Varaždin u koju spadaju i službe u Klenovniku i Novome Marofu realizirani i u pripremi veliki broj projekata u vrijednosti od čak 715,4 milijuna kuna.

- Zadovoljstvo je danas biti ovdje, poglavito nakon izvješća Otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija po kojem je naša županija ponovno vodeća u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava što nije nimalo lako ni jednostavno. Rezultat bi bio još bolji da na razini općina i gradova imamo malo bolja i efikasnija vodstva jer kada pogledate sjedište županije, grad Varaždin , onda vidite da se on nalazi na 67 mjestu po povlačenju sredstava. Ovdje u Klenovniku imamo jednu bolnicu za koju je postojala namjera da prestane postojati. Time bi se ugasio i život ove općine. Mnogi mještani ove općine su upravo zaposleni u ovoj bolnici. Dobronamjernim i kvalitetnim pristupom resornog Ministarstva dobili smo suglasnost da ova lokacija bude Respiracijski centar na razini Hrvatske. Upravo je ova kriza s koronom pokazala da je to nužno i potrebno. Svjesni smo da nakon završetka pandemije slijedi post covid rehabilitacija. Desetine tisuća ljudi će imati potrebu za sanaciju posljedica. Moram spomenuti dr. Goluba čijom zaslugom je ovaj dio Opće bolnice Varaždinu uzeo relativno najviše financijskih sredstava iz proračuna Varaždinske županije, a uzeti će još u razdoblju koje je pred nama. I to je dobro. Naime, Županija će izdvojiti deset milijuna kuna za respiracijski centar. Takav dogovor imamo s resornim Ministarstvom, dakle mi ulažemo jer je ulaganje u ovu bolnicu temelj opstanka ove općine. Nova europska lisnica nam daje mogućnost koja do sada nije postojala , da idemo sa obnovama pojedinih zaštićenih kulturnih dobara kao što je ovaj dvorac u Klenovniku. Čestitke svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog projekta – rekao je župan.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain čestitala je županu , ravnatelju Opće bolnice te svima onima koji su bili uključeni u obnovu ovih objekata.

- Već dugo ističem da je Varaždinska županija predvodnik u realizaciji projekata s područja energetske obnove i rezultati su zaista impresivni. Ovi objekti su stari između pedeseti i sedamdeset godina i sada su temeljito obnovljeni i dobili su novi izgled. Suradnja između Fonda i županije je izvrsna i sigurna sam da nas čeka još mnogo zajedničkih projekata – rekla je Alenka Košiša Čičin-Šain.

Radovi na energetskoj obnovi zgrade paviljona, ležaone i laboratorija Opće bolnice Varaždin u Klenovniku počela je na samom kraju 2019. godine. Ovim EU projektom uloženo je 7,5 milijuna kuna u bolničke objekte kojima je bila nužna obnova. Radi se o zgradama koje su izgrađene prije 69 do čak 93 godine: zgrada laboratorija je izgrađena 1927. godine, ležaona 1937., a paviljonska zgrada 1951. godine. Objekti niz godina nisu obnavljani.

 Od ukupne vrijednosti projekta, 3,9 milijuna kuna je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok 3,7 milijuna kuna osigurava Opća bolnica Varaždin, odnosno Varaždinska županija kao njezin osnivač. Na zgradama je obnovljena fasada sustavom toplinske izolacije vanjskih zidova, ugrađena je nova PVC stolarija, toplinski je zaštićen tavanski prostor te je uvedena tzv. prisilna ventilacija, što znači rekuperaciju zraka s filterima posebne namjene koju zahtjeva djelatnost Službe u Klenovniku . Služba Klenovnik ima ugovoreno 41 akutnih i 211 kroničnih bolesničkih kreveta, ima 4 odjela akutne pulmologije i 4 odjela kronične pulmologije.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci