Zgrada Ljekarne Varaždinske županije kompletno energetski obnovljena

VV | 4.11.2020. u 12:23h | Objavljeno u Aktualno

Zgrada Ljekarne varaždinske županije potpuno je energetski obnovljena, a osim promjene vanjske stolarije, rekonstrukcije sustava grijanja i hlađenja, rekonstrukcije rasvjete, zgrada je i samom obnovom fasade dobila novi sjaj.

Kako je rečeno na jučerašnjoj završnoj konferenciji  projekta energetske obnove zgrade Ljekarne varaždinske županije, ova ljekarna je jedina u Hrvatskoj čiji osnivač je Županija, a koja se obnavlja financijskim sredstvima iz Europske unije.

Završnoj konferenciji su prisustvovali te naglasili važnost provedbe ovog projekte zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain te ravnateljica Ljekarne Zvezdana Petrović. Također, prezentaciju projekta pogledali su i direktorJavne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži te pročelnica Upravnog  odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić kao i Slađana Miočić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Zamjenik župana Vugrin izrazio je iznimno zadovoljstvo realizacijom projketa.

- Ovim projektom je obnovljena najveća i najprofitabilnija ljekarna u sastavu Ljekarni Varaždinske županije. Važno je istaknuti kako se radi o jedinoj ljekarni u cijeloj Hrvatskoj čiji osnivač je Županija, a koja se obnavlja uz sufinanciranje novaca iz eu fondova. Obnova obuhvaća  rekonstrukciju vanjske toplinske ovojnice zgrade s kompletnom promjenom stolarije, rekonstrukciju sustava grijanja, hlađenja i ventilacije, rekonstrukciju rasvjete prostora, a uveo se i sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i sustava kontrolnih mjerila energenata i vode. Obzirom da se radi  o središnjoj ljekarni u našoj Županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima onda ovaj projekt ima veliku važnost – naglasio je Robert Vugrin.

Ravnateljica Ljekarne Zvezdana Petrović je iznijela podatak kako je zgrada u Kolodvorskoj  ulici izgrađena prije 59 godina, a njena površina iznosi gotovo 600 kvadrata.

- Mi u sastavu imamo 13 ljekarničkih jedinica diljem Varaždinske županije, zapošljavamo 56 djelatnika, a od toga imamo 29 magistara farmacije, 19 farmaceutskih tehničara te 8 nezdravstvenih djelatnika. Ono na što smo posebno ponosni je činjenica da ćemo biti prva županijska ljekarna u Hrvatskoj koja će uvesti automatsko zaprimanje, pohranu i izdavanje lijekova. Time će u Ljekarni u Kolodvorskoj početi radovi na uređenju automatiziranog skladišta, koje će imati računalno upravljanje, robotsku ruku i izlazne lokacije na koje će biti dopremljeni lijekovi – rekla je Zvezdana Petrović te dodala kako ljekarnik više neće morati odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu te ih donositi do radnog mjesta za izdavanje, nego će lijekovi biti isporučeni iz automatiziranog skladišta putem povezanih programskih modula na izlaznu lokaciju u blizini samog mjesta izdavanja.

- Zahvaljujući tome, ljekarnik će, kao visokoobrazovani zdravstveni radnik, imati više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje – zaključila je ravnateljica Petrović.

Pohvalivši projekt zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain je rekla kako često boravi u varaždinskoj županiji koja unatrag tri godine kontinuirano provodi projekte na području energetske obnove i kao takva služi kao primjer ostalim Županijama.

Istaknimo kako je vrijednost nakon postupaka javne nabave i svih aktivnosti iznosi 1.696.343,98 kn (2.120.429,98 kn s PDV-om), a prema Ugovoru o dodjeli  bespovratnih EU sredstava iz EU fonda odobreno je 860.417,04 kuna, a Ljekarna je ostatak financirala vlastitim sredstvima.

Treba naglasiti kako  će uštede toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta iznosit će 52,21 % godišnje, uštede energije potrebne za hlađenje 53,52 % godišnje, a emisije CO2 bit će smanjene za 71,22 %.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci