Žensku inicijativu HNS-a zabrinjavaju "klečavci": to je prijetnja ženskim slobodama! Foto: Ilustracija/Pexels

Žensku inicijativu HNS-a zabrinjavaju "klečavci": to je prijetnja ženskim slobodama!

VV | 10.7.2024. u 17:54h | Objavljeno u Aktualno

Ženska inicijativa HNS-a izražava duboku zabrinutost zbog eskalacije prijetnji ženskim pravima i slobodama u Republici Hrvatskoj. Posebno ihzabrinjavaju aktivnosti takozvanih "klečavaca", odnosno molitelja koji se okupljaju na trgovima i javnim mjestima, čiji postupci predstavljaju direktan napad na prava žena.

- Posljednjih mjeseci svjedoci smo sve češćih okupljanja tih grupa po raznim gradovima, čiji se članovi koriste religijskim simbolima i retorikom kako bi zastrašivali i vršili pritisak na žene koje koriste svoje zakonsko pravo na slobodu izbora. Takvo ponašanje smatramo neprihvatljivim i opasnim, jer potiče atmosferu straha i netrpeljivosti prema ženama. Ženska inicijativa HNS-a ponavlja svoj jasan stav, a to je da svaka žena ima pravo donositi odluke o svom tijelu i svom životu bez straha od osude, pritiska ili nasilja. Ovo pravo je temeljno ljudsko pravo koje mora biti zaštićeno i poštovano. Ovo nisu privilegije koje se mogu oduzimati ili davati prema nečijoj volji, već neotuđiva prava koja svaki pojedinac nosi od rođenja - poručuju članice Ženske inicijative HNS-a te pozivaju sve nadležne institucije da osiguraju dosljednu primjenu zakona koji štite ženska prava i slobode te da pojačaju mjere protiv onih koji ih krše.

- Mišljenja smo kako je potrebno kontinuirano educirati javnost o važnosti poštivanja ženskih prava i osuditi sve oblike nasilja i diskriminacije prema ženama, te osigurati dostupnost i pristupačnost usluga podrške za sve žene koje su doživjele nasilje ili prijetnje zbog korištenja svojih prava. Država mora osigurati financijska sredstva i resurse za rad skloništa i savjetovališta za žene - poručili su.

Predsjednica Ženske inicijative HNS-a Andreja Parla istaknula je da kao društvo, moramo se ujediniti u zaštiti i unapređenju prava žena.

- Svaka žena mora imati pravo na slobodu izbora i sigurnost. Ne smijemo dozvoliti da grupe koje šire strah i netrpeljivost ugrožavaju naša temeljna prava. Ženska inicijativa HNS-a će nastaviti beskompromisno raditi na zaštiti prava svih žena i boriti se protiv svih oblika diskriminacije i nasilja.“
Naša je želja, a i nadamo se da to svi žele, živjeti u društvu u kojem svako dijete ima svoja prava i slobode te da ta prava ostanu zaštićena i kada djeca odrastu. Društvo u kojem poštujemo prava svih pojedinaca, bez obzira na spol, rasu, religiju ili seksualnu orijentaciju, društvo je koje napreduje i razvija se. Takvo društvo pruža šansu za bolji i pravedniji svijet za sve nas - poručila je.