Želite li mini solarnu elektranu na svojoj kući - javite se za besplatnu izradu projekta!

MGA/Varaždinske vijesti | 13.8.2019. u 12:52h | Objavljeno u Aktualno

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je da će u zadnjem kvartalu ove godine objaviti natječaj za sufinanciranje malih sunčanih elektrana na obiteljskim kućama.

Iako se još ne znaju točni uvjeti natječaja niti postotak sufinanciranja, Grad Varaždin je na poticaj i u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) i gradskom tvrtkom Centar komptencije za obnovljive izvore energije (CKOIE) odlučio pomoći građanima koji su zainteresirani za prijavu na navedeni natječaj.

Grad će svim zainteresiranima vlasnicima obiteljskih kuća financirati provjeru isplativosti instaliranja sunčane elektrane na krov njihove kuće te pripremu potrebne dokumentacije za prijavu na natječaj Fonda. Time će građanima uštedjeti novac koji bi morali utrošiti za izradu projekta.

Vlasnici kuća na području Grada Varaždina, oko 11.700 kućanstava, zajedno s računom Varkoma dobit će pismo kojim ih Grad poziva da iskažu svoj interes za postavljanjem sunčane elektrane ispunjavanjem online obrasca do 20. rujna ove godine. Nakon toga će ih kontaktirati predstavnici CKOIE i ZEZ-a koji će temeljem njihovih računa za struju i položaja krova napraviti preliminarnu analizu isplativosti, a zatim će, također besplatno, za njih pripremiti projekt elektrane i prijavu na natječaj, kad ga Fond raspiše.

Ukoliko kandidat dobije sredstva od države, može kasnije ponovno kontaktirati CKOIE i ZEZ kako bi ugovorili izvođenje elektrane po sistemu "ključ u ruke" tj. bez odlaska na Elektru ili bilo gdje drugdje.

- Vlasnici kuća će do kraja tjedna s računima Varkoma dobiti poziv na iskazivanje interesa. Očekujemo veliki interes građana tj. da će nam se javiti između 200 i 400 vlasnika kuća. Nakon isteka roka za prijavu, znači 20. rujna, kontaktirat ćemo sve građane koji će nam se javiti i krećemo u izradu projekata. Tako da ćemo, kada Fond raspiše natječaj, imati pripremljene projekte što nam je jamstvo da ćemo dobiti što više sredstava za naše građane. Cijeli taj postupak do prijave je besplatan, a mi smo zaduženi za tehnički dio i sve ćemo napraviti s jednog mjesta, tako da kandidati neće morati ići u HEP, konzultantske kuće ili projektantima. Fond je za tu namjenu osigurao 30 milijuna kuna. Ovo je prvi puta da se sufinanciraju mikrosolari za privatne osobe, za pravne osobe je već išao natječaj, i stoga se očekuje veliki interes te moramo sve imati spremno jer će najbrži dobiti sredstva - kazao je Alen Kišić, direktor Centra kompetencije, na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici, iznoseći odmah i okvirne izračune ovakve investicije.

_ESC0254_1.jpg

Ukoliko je riječ o četveročlanom kućanstvu koje prosječno troši 2 kW struje ukupna investicija postavljanja sunčane elektrane iznosi od 20.000 do 25.000 kuna. Očekuje se da će država subvencionirati najmanje 40% investicije, što znači da bi vlasnik kuće investiciju platio preostalih 12.000 do 15.000 kuna, te bi im se elektrana isplatila nakon pet do šest godina, dok se životni vijek opreme sunčane elektrane procjenjuje na 25 godina.

Na primjeru konkretne kuće u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu napravljena je kalkulacija prema kojoj bi se dosadašnji mjesečni račun za struju od 323 kune, montažom sunčane elektrane smanjio na 130 kuna.

- Kao ZEZ želimo spajati građane s lokalnim vlastima i ovo je jedan primjer te suradnje. Naravno da je jako dobro ako građani imaju na svome krovu struju za sebe i da će nakon šest do sedam godina imati besplatnu struju za sebe - kaže voditeljica projekata Zelene energetske zadruge Sanela Mikulčić.

Grad Varaždin već ima iskustva sa solarima koji su postavljeni na neke javne objekte poput dječjih vrtića.

- Građani znači neće imati trošak do same aplikacije i želja nam je povući što više novca iz Fonda. Kalkulaciju smo radili na temelju minimalne subvencije od 40%, no ako će ona biti viša, to će biti bolje za naše građane. Nadamo se da će što više građana iskoristiti ovu priliku - istaknuo je dogradonačelnik Zlatan Avar.