Robert Pašičko o zelenoj energiji na Geotehničkom fakultetu Foto: Martin Novosel

Zelena energija i Niskougljična strategija su nužnost ususret klimatskim promjenama

| 29.11.2017. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Globalna promjena klime jedan je od najvećih izazova čovječanstva danas, pri čemu sektor energetike sudjeluje u emisiji 85 % stakleničkih plinova te se od njega i očekuje najveće smanjenje emisija. Uloga nove zelene energije u smanjenju emisija bila je tema na današnjem znanstvenom skupu o Niskougljičnom razvoju: paralelnom razvoju zelene energije, zapošljavanja i zaštite okoliša koji se održao u multimedijskoj dvorani na varaždinskom Geotehničkom fakultetu.

- Koji su to oblici energije koji se mogu ovdje na sjeverozapadu iskoristiti? Koji su korisni, koji su štetni i što možemo planirati za budućnost? Ovaj današnji skup je međunarodni i dolaze nam gosti iz Slovenije i BiH-a koji će nam dati neke primjere kako su riješili situacije u svojim zemljama i na koje su prepreke naišli - rekao je Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja je suorganizator ovog skupa u suradnji sa Geotehničkim fakultetom, te koji je na skupu govorio o temi "O počecima elektrifikacije grada Varaždina".

U listopadu 2014., Europsko vijeće je usvojilo klimatsko-energetski okvir kojim je postavilo cilj smanjenja emisija 40 % do 2030. godine. Također, postavljen je cilj udjela obnovljivih izvora energije do 27 % i indikativni cilj smanjenja energetske potrošnje do 27 %. Republika Hrvatska upravo završava Niskougljičnu strategiju koja daje odgovore na izazove smanjenja klimatskih promjena u našoj domovini.

- Hrvatska je Niskougljičnu strategiju počela raditi još 2011. godine među prvim zemljama u Europi. Od onda se izmijenilo šest ministra, a još nismo imali ni javnu raspravu, a sama strategija nije dovršena. Nadam se da se na ovakvim skupovima gdje se može čuti i glas javnosti može to ubrzati jer se to i treba ubrzati - rekao je Robert Pašičko, docent na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, koji je na skupu govorio na temu "Novih koncepta zelenog razvoja i njihova primjena u energetici".

- Nadam se da ćemo pomoći u izgradnji tzv. "softverske" infrastrukture tj. znanja i vještina koje su potrebne da svi skupa razvijemo svijest o potrebi zaštite okoliša. Organizatorima želim puno uspjeha na ovom znanstvenom skupu jer je najvažnije da iza njega ostanu članci, znanstvene spoznaje i razmjena iskustava koje bi nama u politici i javnim ustanovama dale smjernice da znamo što nam je za napraviti za zaštitu okoliša - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok koji je također prisustvovao na skupu.

DSC00625.jpg

DSC00621.jpg

DSC00615.jpg

DSC00604.jpg

DSC00596.jpg