Zelena energetska zadruga: Varaždinci, prijavite se na online predavanja o sunčanim elektranama Foto: ZEZ

Zelena energetska zadruga: Varaždinci, prijavite se na online predavanja o sunčanim elektranama

Varaždinske vijesti | 13.12.2020. u 18:19h | Objavljeno u Aktualno

Zelena energetska zadruga, jedna od vodećih hrvatskih organizacija za promociju obnovljivih izvora energije, organizira virtualna predavanja za građane Varaždina o ugradnji i korištenju sunčanih elektrana. Sudionici će na predavanjima imati priliku saznati kako najlakše do isplative sunčane elektrane, te kako prilagodbom navika potrošnje električne energije mogu dodatno uštedjeti pri korištenju sunčanih elektrana.

Virtualna predavanja će se održati 15. i 17. prosinca od 17 do 18 sati putem platforme Google Meet.

- Građanima Varaždina želimo pružiti priliku da nas i partnerske izvođače sunčanih sustava direktno pitaju sve što ih zanima o prikupljanju dokumentacije, izboru i nabavi opreme, ugradnji i održavanju jedne sunčane elektrane, kao i sve o procesu zajedničke nabave sunčanih elektrana koju nudimo kroz projekt Nasuncanojstrani.hr. Na to će biti fokusirano prvo virtualno predavanje “Kako do male sunčane elektrane” koje će se održati u utorak, 15. prosinca, od 17 do 18 sati - objasnila je Lucija Nađ, voditeljica projekata u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Nakon prvog predavanja, namijenjenog svima koji još nemaju, a žele sunčanu elektranu, slijedi predavanje namijenjeno građanima koji je već imaju. Predavanje “Kako promjenom ponašanja dobiti više od sunčane elektrane” održat će se u četvrtak, 17. prosinca, od 17 do 18 sati, a bavit će se energetskom učinkovitošću.

- Jednostavnim promjenama navika i ponašanja, postojeći korisnici sunčanih elektrana mogu ostvariti dodatne uštede pri potrošnji električne energije, ali i doprinijeti učinkovitom korištenju obnovljivih izvora energije. Na drugom predavanju podijelit ćemo kako to postići, a na njega pozivamo i one koje koriste sunčevu energiju za svoj dom i one koji je koriste u svome poslovanju - dodala je Lucija Nađ.

Zelena energetska zadruga u prošloj je godini u suradnji s Gradom Varaždinom i Centrom za kompetencija za obnovljive izvore energije besplatno pomogla preko 250 Varaždinaca prijaviti se na natječaj za sufinanciranje malih sunčanih elektrana Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ove je godine kroz dva nova projekta, Nudge i Redream, financirana iz programa EU H2020, Varaždin učinila centrom testiranja inovativnih modela energetske učinkovitosti u korištenju obnovljivih izvora energije.

Svi zainteresirani za predavanje “Kako do male sunčane elektrane” mogu se prijaviti za sudjelovanje do 15. prosinca 2020. do 12:00 sati, a svi zainteresirani za predavanje “Kako promjenom ponašanja dobiti više od sunčane elektrane” mogu se prijaviti do 17. prosinca 2020. do 12:00 sati.

Za oba predavanja prijave se vrše putem ove poveznice: https://forms.gle/pFUaAUsTJ8vUzXSz7. Nakon prijave, sudionici će zaprimiti poveznicu na virtualni događaj.