Zdravstvene ustanove u županiji: U prvom polugodištu troškovi za struju porasli i više od 80%! Foto: VV arhiva

Zdravstvene ustanove u županiji: U prvom polugodištu troškovi za struju porasli i više od 80%!

I. Dreven, I. Harači Pintarić | 19.9.2022. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Jesenski paket mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, predstavljen na sjednici Vlade RH 8. rujna, uključuje i ublažavanje rasta cijena električne energije za javni i neprofitni sektor.

Prvenstveno se to odnosi na dječje vrtiće, škole, fakultete, knjižnice, muzeje, bolnice, zdravstvene ustanove, domove za starije i nemoćne, udruge, vjerske zajednice, općine, gradove i županije. Svima njima osigurava se jeftinija električna energija u visini univerzalne usluge za kućanstvo s prosječnom cijenom od 62 eura po MWh.

Porast cijena energenata u proteklom su razdoblju u velikoj mjeri osjetile i zdravstvene ustanove čiji je osnivač Varaždinska županija, stoga smo upitali koliko su im porasli troškovi režija (struje, vode, plina) u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Ljekarna Varaždinske županije bilježi povećanje troška za električnu energiju u prvom polugodištu 2022. godine za oko 88 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Trošak za prirodan plin u prvom polugodištu 2022. veći je za oko 19 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., a trošak za potrošnju vode u prvom polugodištu 2022. istovjetan je trošku za prvo polugodište 2021. budući da se cijena za m3 vode, za sada, nije mijenjala – odgovorili su nam iz Županije.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice bilježi povećanje troškova električne energije za 84,81 %, troškove plina za 38,94 %, a troškove vode za 74,68 %. Dom zdravlja Varaždinske županije zabilježio je povećanje troškova električne energije za oko 85 %, plina za 58 % i vode za oko 4 %.

Koliko su porasli troškovi u ostalim zdravstvenim ustanovama, koje su zgrade energetski obnovljene te pridržavaju li se u zdravstvu i na koji način mjera štednje, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci