Zdravko Marić: Puni gospodarski oporavak mogli bismo ostvariti i prije kraja 2022.

Varaždinske vijesti/HRT | 27.8.2021. u 15:51h | Objavljeno u Aktualno

Prema danas objavljenim podacima DZS-a, u drugome kvartalu 2021. zabilježen je izrazito visok godišnji rast BDP-a od rekordnih 16,1% (u odnosu na drugi kvartal 2020.), što je znatan rast.

- Najviši doprinos rastu došao je od strane rasta osobne potrošnje koja je porasla za 18,4 posto, te izvoza roba i usluga koji je porastao preko 40 posto. Stabilan rast ostvarila je i državna potrošnja 4 posto, investicije te uvoz roba i usluga oko 30 posto, rekao je ministar financija Zdravko Marić, a prenosi portal HRT-a.

Istaknuo je kako su njihova predviđanja za drugo tromjesečje bila niža - rast oko 12 posto.

- S proizvodne strane sve komponente u drugom tromjesečju bilježe rast - građevinarstvo, turizam, trgovina na malo, prerađivačka industrija, ali treba reći da ne smijemo zanemariti ni činjenicu da se radi o značajnom baznom efektu jer je u istom tromjesečju prošle godine uslijed lockdowna ostvaren rekordan pad BDP-a od preko 14 posto.

Dodao je kako je u usporedbi s zemljama članicama EU-a to 5. rast po visini, te da smo uz bok sa Španjolskom, Francuskom, Mađarskom i Italijom, te uz Mađarsku najbrži rast među zemljama središnje i istočne EU.

- Ne bi zanemario podatak da je kretanje BDP-a u drugom tromjesečju u odnosu na prvo nepromijenjeno, što svima daje dodatni imperativ da bez obzira na rekordni rast BDP-a u fokusu našeg interesa treba biti gospodarski oporavak i rast, a prije svega fokus na zapošljavanje, rekao je ministar Marić.

Što se tiče trećeg tromjesečja on je još uvijek u tijeku, ali zasad raspoloživi podacima pokazuju na pozitivna gospodarska kretanja.

- Od početka godine do danas ukupna vrijednost fiskaliziranih računa je 2,3 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, rekao je.

- Velika većina gospodarskih pokazatelja ukazuje na jači i viši rast od onog kojeg smo projicirali. Ako ne dođe do pogoršanja, prije svega tu mislim na epidemiološki dio, a onda i na gospodarski dio, time bi se ostvarila naša originalna procjena koja je zvučala preoptimistično, a to je da bi već iduću godinu, a prema ovim trendovima i prije kraja iduće godine, dosegnuli razinu 2019. godine, odnosno puni oporavak, rekao je ministar Marić, dodavši kako nam je nakon prethodne krize trebalo 11 godina da se vratimo na razinu BDP-a iz 2008. godine.

Dodao je i kako ih je najviše brinulo, ali da ih sada raduje, što su uspjeli očuvati zaposlenost.

- Na samom početku pandemije rekli smo da je s jedne strane borba za ljudske živote i zdravlje, a s druge strane borba za očuvanje radnih mjesta, svjesni činjenice da sve naše mjere imaju negativan efekt na gospodarsku aktivnost. Balansiranje mjera nije lako i jednostavno, ali sve ovo vrijeme smo nastojali balansirati između ova dva suprotstavljena cilja - rekao je Marić, a prenosi portal HRT-a.

Označeno u