Zdravko Marić o sanaciji Sberbanke: Vidjet ćemo do kraja dana koja će opcija prevagnut

| 1.3.2022. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

Situacija sa Sberbankom je jako osjetljiva, sankcije Rusiji napravile su svoje, a mnoge građane brine situacija sa štednjama u hrvatskoj podružnici banke kao i ostalim financijskim sredstvima.

Zbog velikog broja izvlačenja novaca iz te banke posljednjih dana, HNB je radi održavanje likvidnosti Sberbanke Hrvatska uveo moratorij o limitu izvlačenja novca na dnevni iznos od 7280 kuna, a danas u ponoć taj moratorij završava.

- Koji god od oblika spašavanja bio, bilo sanacija bilo likvidacija, građani koji imaju depozite do 100.000 eura su sigurni, njihovi depoziti su osigurani, državnom shemom osiguranja depozita koja može u potpunosti podmiriti ukupni iznos svih depozita u Sberbanci, a taj iznos je tri milijarde i 820 milijuna kuna. Radimo danonoćno na tome - rekao je Zdravko Marić na današnjoj konferenciji, "Hrvatska kakvu trebamo - Hrvatska kao dio eurozone" koja se održala u Hotelu Turistu.

Sberbanka Hrvatska ima 70-ak tisuća štediša, naglasio je da se radi na zaustavljanju svih mogućih negativnih posljedica kao i da je primarni plan sanacija poslovanja Sberbanke Hrvatske.

- Imali smo uspješnih primjera sanacija, a mislim da smo dovoljno sposobni i pametni da to provedemo. Ne ovisi odluka samo o nama, mi smo u jedinstvenom sanacijskom mehanizmu, kao i Austrija i Slovenija.. Sberbanka ima podružnice i u Češkoj i Mađarskoj, koje jesu dio EU, ali nisu dio jedinstvenog sanacijskog mehanizma ili recimo u Srbiji i BiH koje nisu članice EU.  Imamo jake argumente i naravno vidjet ćemo do kraja dan koja će opcija prevagnuti - naglasio je Marić.

Označeno u
Video sadržaj