Ministar financija Zdravko Marić Foto: HRT

Zdravko Marić o BDP-u: Ove godine očekujemo rast od 5 posto

Varaždinske vijesti/HRT | 26.2.2021. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju usporen je u odnosu na prethodne kvartale, no u cijeloj prošloj godini gospodarstvo je zbog koronakrize palo po rekordnoj stopi od 8,4 posto. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da su se projekcije Vlade i ministarstva financija pokazale konzistentne .- 8, 4 za cijelu prošlu godinu. Znate da zadnja naša projekcija je bila 8 posto pad, ali od rebalansa do kraja godine dogodilo se i zatvaranje pojedinih segmenata našeg gospodarstva što je imalo određenu reperkusiju pa je ta stopa pada od 8,4 na tragu naših očekivanja, rekao je Marić, a prenosi portal HRT-a.

- Kada dekompoziciju, investicije su nešto bolje. Očekivali smo da će ponovno biti pad investicija u četvrtom tromjesečju, a zabilježen je rast. Međutim, kod nekih drugih komponenti smo očekivali malo bolje performanser, poglavito kad smo pratili podatke o fiskalizaciji na dnevnoj bazi, trgovini na malo i izvozu roba koje su u četvrtom tromjesečju relativno imali solidne rezultate. Kad sve skupa zbrojimo, na tragu očekivanja i potvrdilo se ono što smo govorili da će to biti godina, obzirom na okolnosti kakve smo imali, mjesec i pol dana potpunog zatvaranja zatvaranja pa zaključavanje pojedinih segmenata, rekao je Marić.

Dodao je da je turistička sezona prošla bolje nego što se očekivalo.

 - Kada gledamo cijeli mediteranski bazen zemalja članica EU, mislim da smo zabilježili najbolju turističku sezonu. To je na neki način iza nas, treba gledati naprijed.

Marić je rekao kako i dalje stoje pri procjenama za ovu godinu za koju se očekuje rast od 5 posto.

- Ove godine ne možemo očekivati potpuni oporavak gospodarstva. Najranije je moguć kraj 2022., s tim da će neke od djelatnosti puni oporavak prenijeti na 2023. To je bazni scenarij za koji postoje i pozitivni i negativni rizici. Negativni su da bude sporije, a to je da se pandemija produlji, da procjepljivanje ide sporije. Postoje i neki pozitivni rizici. Kad bi ovi elementi bili brži od očekivanja, najveći se dio odnosi i na EU nove generacije, ako budemo uspješniji u povlačenju i korištenju tako da gospodarski rast bude još veći, rekao je Marić i naglasio kako ne želi da se ponovi situacija od prošle krize, da nam oporavak traje predugo.

Marić je govoreći o obveznicama istaknuo da su postignuti dobri uvjeti i da je sva ušteda uračunata već u proračun za ovu godinu.

- Ta ušteda je već ukalkulirana u sam proračun. Već smo gledali da ćemo na tu obveznicu refinancirati i sukladno našem kreditnom rejtingu i sukladno nekim okolnostima na tržištu pa da ćemo postići bolje uvjete. Dakle, tih 460 milijuna uštede na samo ovoj obveznici već je sastavni dio, rekao je.

- Mislim da se potvrđuje da imamo jednu vrstu ugleda u međunarodnoj zajednici, reputacije o kredibilnoj Vladi i kredibilnoj državi. To je u tim okolnostima najvažnije, povjerenje. U svakom slučaju, lakše se diše, dodao je.

Što se tiče povrata poreza, Marić je rekao da će svi stići podnijeti godišnje porezne prijave.

- Za veliku većinu poreznih obveznika više nisu oni u obvezi podnositi prijavu nego to radi porezna uprava z njih. Ovdje ću posebno apostrofirati segment mladih jer ovo će biti prvi put da će se za njih aplicirati ona mjera koju je Vlada u okrugu četvrtog kruga porezne reforme stavila u funkciju. To je da svi mladi do 25 godina starosti imaju stopostotno umanjenje porezne obveze za 2020. godinu, a svi oni između 26 i 30 godina imaju pedesetpostotno umanjenje, rekao je Marić, a objavio portal HRT-a.

Označeno u