Pravobraniteljica za djecu o slučaju Kišić-Bajsić: Obratili smo se nadležnim tijelima

| 25.1.2017. u 10:54h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Djeca mogu imati svoje mišljenje o različitim pojavama u društvu, uključujući i one koje ih se ne tiču izravno, te ga mogu i privatno iznositi, ali javna objava u medijima ili korištenje izjava djece u političke svrhe, a ponekad i u političkim sukobima stranaka, mogu ozbiljno ugroziti njihovu dobrobit - upozorava pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koju smo pitali je li upoznata sa slučajem Kišić-Bajsić i tko je sve tu i gdje pogriješio, odnosno što misli s tim u vezi poduzeti.  

- O slučaju sedamnaestogodišnjeg mladića, dakle maloljetnika, doznali smo iz medija. Smatramo da se niti u jednoj objavi u vezi s tim slučajem nije smjelo pojaviti puno ime i prezime maloljetnika, koji ima pravo na zaštitu privatnosti temeljem Konvencije o pravima djeteta, Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima - naglašava pravobraniteljica za djecu.

Ukazali smo, međutim, da je slučaj Kišić-Bajsić specifičan: maloljetnik kao (donedavni) član političke i nevladine organizacije samovoljno istupio s priopćenjem u kojem vrlo oštro proziva druge osobe s imenom i prezimenom, pa ne bi li bilo u redu da se točno vidi tko to radi?

Zanimalo nas je također mogu li se te na koji način uopće objavljivati politički stavovi maloljetnih osoba, bilo da se javljaju kao fizičke osobe ili kako članovi udruga, kao što su Dječji parlament, Mladež HDZ-a, Forum mladih SDP-a i sl.

- Jedno od temeljnih načela Konvencije o pravima djeteta jest načelo participacije, koje se odnosi na djetetovo pravo slobodnog iznošenja mišljenja o svim pitanjima koja ga se tiču, pri čemu je važno omogućiti da dijete to čini bez pritisaka, da je informirano o svrsi i učincima takvog izricanja mišljenja i da to čini u uvjetima u kojima će biti sigurno i zaštićeno. Pritom su odrasli dužni osigurati zaštitu najboljeg interesa djeteta. To se odnosi i na odrasle koji podupiru dječju participaciju i educiraju djecu o tome, ali i na sve druge uključene, primjerice predstavnike medija koji su dužni slijediti stručne smjernice o zaštiti prava djece u medijima - objašnjava  pravobraniteljica za djecu.

Zanimalo nas je i što valja činiti ako sudionici javnog skupa, među kojima je i roditelj, iznose ime i prezime maloljetnika, a posebice smije li medij objaviti ime i prezime maloljetnika u cilju da se razotkrije svjesna pokušaj manipulacije javnosti od strane tog istog maloljetnika i osoba koje su iza njega, tim više što se radi tek o jednoj od niza manipulacija za koje znaju i roditelji, a sve radi ostvarivanja navodnih osobnih probitaka, a zapravo na štetu djeteta.

(ostatak u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti u broju koji izlazi 31. siječnja)

Označeno u