Zbog vode, politički potresi u Lepoglavi: Reformisti ostali bez vijećnika, a vijeće bez suglasja

vv | 14.2.2022. u 11:02h | Objavljeno u Aktualno

Problematika vode, odnosno neraspisivanje referenduma, izazvala je političke potrese u Lepoglavi. Tako se lepoglavski ogranak NS-Reformista razišao sa svojim predsjednikom, Vjeranom Ježekom, koji je ujedno bio i jedini vijećnik te stranke u Gradskom vijeću u kojem ostaje i dalje,  a vrijeme će pokazati hoće li se i kome prikloniti.

Iako je Ježek, koji uglavnom živi u Njemačkoj, ali dolazi na sjednice, razmišljao o napuštanju Reformista, ipak je do razlaza došlo prije nego što je očekivao, i to voljom stranačkog čelništva. Zamjereno mu je što nije podržao prijedlog da se i u Lepoglavi održi referendum u vezi uslužnih područja, već je ostao suzdržan, kao i većina ostalih vijećnika iz HNS-a, SDP-a i HDZ-a.

A suzdržan je bio u vezi raspisivanja referenduma i na lepoglavskom području jer nije imao dovoljno informacija o zakonitosti toga prijedloga uz koji nije došla nikakva popratna dokumentacija.

Prijedlog za referendum došao je iz HSS-a, koji sad traži da predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovaču više ne istupa u njihovo ime jer ne žele biti dio politike koju "provodi aktualna vlast, koja bi lokalne vodovode, kojima su vlasnici građani, isporučila Varkomu d.d. Varaždin".

- Ako još ima onih koji ne vjeruju u to, dokaz tomu - crno na bijelo – nalazi se u obrazloženju Vlade RH u kojem doslovce stoji: „Grad Lepoglava izričito se protivi pripojenju uslužnom području br. 3, tj. uslužnom području Ivkom-voda Ivanec”, navode gradski vijećnici Željko Šoštarić (HSS) i nezavisni vijećnik Boris Šinko.

Neosporno je, kako naglašavaju, da je to učinjeno bez suglasnosti Gradskog vijeća koje je prethodno moralo raspraviti i donijeti odluku o jednoj tako sudbinski važnoj stvari kao što je to voda.

- Time se ujedno omogućio da u Varkom ode 16 milijuna kuna vlasništva Grada Lepoglave u Ivkom-vodama, a istovremeno uništio ivanečku firmu koja više ne ispunjava uvjete za distributera vode pa Ivkom-vode automatski moraju pod Varkom, navode vijećnici, pitajući jesu li se Ivkom-vode prodale za mjesto člana Nadzornog odbora u Varkomu na kojem je predsjednika HNS-a Lepoglave.