Zbog uvođenja eura uskoro masovno gašenje bankomata, kako do gotovine? Foto: Pixabay / ilustracija

Zbog uvođenja eura uskoro masovno gašenje bankomata, kako do gotovine?

VV / RTL | 6.12.2022. u 12:19h | Objavljeno u Aktualno

Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata. Njih 50-ak ugašeno je u ponedjeljak, a neki su već dočekali i eure.

- Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euronovčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune - pojasnio je za RTL izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata - u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu.

- Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih, bit će prilagođeno do 15. siječnja 2023., od kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo eure - dodaje Mavriček.

Masovno gašenje počet će za 10-ak dana.

- Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu - govori za RTL Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Valja napomenuti da se od 15. prosinca do 15. siječnja neće plaćati naknada za podizanje novca na bankomatu druge banke. 

bankomat_kuna_euro_vv_web.jpg