Zbog samotestiranja neki roditelji ogorčeni, ima i onih koji školama prijete - tužbama Foto: Ilustracija/VV

Zbog samotestiranja neki roditelji ogorčeni, ima i onih koji školama prijete - tužbama

IHR/Varaždinske vijesti | 14.2.2022. u 16:05h | Objavljeno u Aktualno

- Neću testirati svoju kćer jer je prije 10-ak dana preboljela koronu tako da i u slučaju da u njezinom razredu bude pozitivan učenik ili bude u kontaktu s nekim tko ima Covid-19, prema mjerama koje su na snazi, ne mora u samoizolaciju. Da nije imala koronu, vjerojatno bih ju testirala jer stvarno mi je dosta odlazaka u samoizolacije - otkrila nam je majka 11-godišnje djevojčice (podaci poznati redakciji).

U mnogim je školama danas počela provedba mjere samotestiranja. U školama je još u petak počela podjela SARS-CoV-2 brzih antigenskih testova koji su dan ranije distribuirani školama. U Varaždinsku županiju stiglo je gotovo 40.000 testova, što je dovoljno za mjeru samotestiranja za sljedeća dva tjedna.

Svoja dva testa kći naše sugovornice nije preuzela, a koliko je takvih učenika, ravnatelji škola, s kojima smo u petak razgovarali, još nisu točno znali.

- To ćemo vidjeti tek u ponedjeljak, nakon što nam učenici dođu u školu. Testove smo preuzeli i u petak su ih razrednici podijelili učenicima. Bilo je roditelja koji su zabranili djeci da preuzmu te testove i mi smo njihovim roditeljima, sukladno uputama koje smo dobili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, putem e-maila uputili obrazac, odnosno izjavu koju bi trebali popuniti, s obzirom na to da ne žele testirati djecu - rekla nam je još u petak Sanja Posavec, ravnateljica II. OŠ Varaždin koja nam je priznala da je primila brojne e-mailove ogorčenih roditelja koji ne žele testirati svoju djecu.

- Roditelji optužuju škole da manipuliraju djecom, da je riječ o političkim odlukama, da dijelimo učenike, a neki čak i prijete da će nas i tužiti. Doista ne razumijem ogorčenje koje se stvorilo oko mjere samotestiranja jer testiranje je na dobrovoljnoj bazi i u slučaju da roditelj ne želi testirati svoje dijete ono ide normalno u školu, samo što će njegovo dijete u slučaju kontakta s pozitivnom osobom morati u karantenu. Samotestiranje učenika je mjera Ministarstva znanosti i obrazovanja i mi smo kao škole to dužne provoditi - kaže ravnateljica Posavec.

Dok neke škole od danas startaju s mjerom samotestiranja, ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak kaže kako će se u njihovoj školi mjera početi provoditi od utorka...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...