Zbog rizika od sudskih sporova Grad Varaždin povećao visinu jamstva koju daje u poslu zbrinjavanja bala

MGA | 20.12.2023. u 15:35h | Objavljeno u Aktualno

Prva točka o kojoj se govorilo na današnjoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća bila je informacija o postupku sklapanja Ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vezano za financiranje zbrinjavanja otpada iz Brezja. Iako je na prošloj sjednici Gradsko vijeće gradonačelniku dalo suglasnost za sklapanje tog Ugovora, na današnjoj je sjednici po hitnom postupku uvrštena dopuna date suglasnosti. Naime, u posljednjoj, 11. verziji Ugovora koju je Fond dostavio Gradu Varaždinu traži se ne više zadužnica Grada u cjelokupnom iznosu zbrinjavanja bala nego u iznosu od 1,5 puta. Nakon rasprave odluka o izmjeni Odluke o suglasnoti gradonačelniku za sklapanje Ugovora s Fondom na kraju je prihvaćena s 13 glasova za, tri protiv i tri suzdržana glasa. 

- Fond sada traži 1,5 puta veću zadužnicu zbog sporova koji se vode između Grada i T&H Investa zbog ugovora iz 2008. godine te s tvrtkama s kojima je sklopljen ugovor o koncesiji iz 2013. godine. Vlada i Fond traže od Grada Varaždina garanciju da se eventualne odštete neće naplatiti iz sredstava koja su namijenjena za sanaciju bala - pojasnio je gradonačelnik Neven Bosilj ističući da je sve navedene sporove naslijedio tj. da nije pokrenuo niti jedan novi spor. Stoga se traži iznos zadužnice na 43,73 mil. eura i bankovna garancija na cjelokupni iznos Ugovora, a bankovna garancija bi se trebala potpisati do 10. siječnja s Erste bankom. 

- Vlada se time želi zaštititi od svih negativnih mogućnosti jer još imamo četiri otvorena spora. Riješili smo sve sporove sa zemljištima i vjerujem da ćemo i ove sporove riješiti. Sporovi nisu prijetanja ovom poslu ali mogu biti velika financijska obveza Gradu - rekao je Bosilj napomenuvši i da je Grad Novi Marof morao dati isto jamstvo prilikom zbrinjavanja njihovog otpada.

Vijećnik Ivan Čehok upozorio je da se daje zadužnica i suglasnost na nešto što gradski vijećnici nisu ni vidjeli apelirajući na gradonačelnika da vijećnicima nije pokazao Ugovor koji će se potpisati s Fondom. 

- Vijeće mora biti obaviješteno o svemu, to se tako ne radi. Za ugovor o izvršenju na 29 milijuna eura dajemo jamstvo na ukupno do 80 mil. eura. Kako dajemo jamstvo na ugovor čiji nismo izvršitelji? Zato smi mi išli na integralnu nagodbu da se stari sporovi ponište. Mi s ovime ništa nismo riješili jer ostaju stari sporovi i dajemo 80 mil. eura jamstva Grada Varaždina, a da uopće nismo vidjeli ugovor i još lakonski kažu da je moguće da Grad izgubi taj spor. Oni koji su 2009. išli graditi MBO imaju pravo na obeštećenje jer što se sve o njima izgovorilo. Da tada nije izgrađen MBO, sada se ne bi gdje imale zbrinuti bale. Igrate se s novcem građana. Mora se donijeti garancija u lipu točan iznos, a ne ovako od do - rekao je Čehok. Gradonačelnik je na to odgovorio da je 2008. godine ugovor o izgradnji MBO-a sklopljen bez postupka javne nabave te da je investitor, prema vještačenju, trebao tada imati zaradu od 9 milijuna eura, dok će sada zarada biti četiri puta manja.