Zbog prelaska na novi TV signal gužve u varaždinskim trgovinama Foto: Varaždinske vijesti

Zbog prelaska na novi TV signal gužve u varaždinskim trgovinama

Varaždinske vijesti | 4.11.2020. u 10:54h | Objavljeno u Aktualno

U srijedu 3. studenoga i na području Varaždinske županije započelo je emitiranje televizijskog programa u novom DVB-T2/h.256 HEVC televizijskom sustavu.

Nakon prelaska točno u ponoć, gledateljima koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača potrebni su televizori ili samostalni prijamnici koji podržavaju novi sustav. Mnogi su već ranije kupovali nove televizore ili digitalne prijamnike kako bi spremni dočekali prelazak na novi sustav, no dosta je građana, nakon što su ostali bez signala, pohrlili u trgovine koje prodaju potrebnu opremu.

Tako se i u Varaždinu jučer i danas mogu vidjeti prizori gdje građani strpljivo čekaju u redovima ispred trgovina kako bi kupili digitalne DVB-T2 prijamnike.

Potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav počeo je u utorak 27. listopada u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj te dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije, a završit će 12. studenoga u Splitsko-dalmatinskoj i zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Varaždinska županija nalazi se u digitalnoj regiji D3, zajedno s Međimurskom, Koprivničko-križevačkom i dijelom Bjelovarsko-bilogorske županije.

>> Od utorka kreće gašenje DVB-T signala, ostaje u radu samo DVB-T2

Nakon gašenja DVB-T odašiljača potrebno je ponovo pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču.

Ovaj prelazak se odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije) ne moraju mijenjati svoju prijamničku opremu niti prelazak ne utječe na njih.

- Svi oni koji imaju televizore starije od 3 godine, ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu. Ako korisnici nisu sigurni podržava li njihova oprema novi DVB-T2 sustav, odnosno ako to na uređajima nije jasno naznačeno, predlaže se ponovo pretražiti kanale i provjeriti imaju li nađeni kanali hrvatskih nacionalnih televizija oznaku „HD“ u kutu. Oznaka „HD“ govori da je slika u visokoj rezoluciji i da primamo novi DVB-T2 signal, a ne stari DVB-T. Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom. U suprotnom će slika na njihovom starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti unatoč novom samostalnom prijamniku - priopćili su iz HAKOM-a.

Označeno u