Zbog omikrona promijenjene preporuke za testiranje, skraćeno trajanje karantene Foto: VV arhiva / ilustracija

Zbog omikrona promijenjene preporuke za testiranje, skraćeno trajanje karantene

Varaždinske vijesti | 12.1.2022. u 11:25h | Objavljeno u Aktualno
LS METAL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije preporuke o postupanju s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene, te o testiranju na SARS-CoV-2.

Podsjetimo, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je kazao da se brzi antigenski testovi ne moraju potvrđivati PCR-om, odnosno da se zaraza može dijagnosticirati brzim antigenskim testovima.

>> Za Covid-potvrdu dovoljan i brzi antigenski test, Capak objavio detalje

- Izmijenjene su preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih s obzirom na ubrzano širenje Omicron varijante i ograničene kapacitete testiranja, što dovodi u pitanje mogućnost testiranja prioritetnih skupina. Također, zbog potrebe održavanja funkcioniranja društva općenito, zdravstvenog sustava i drugih esencijalnih službi, skraćena je izolacija i karantena osobama u kojih skraćivanje izolacije i karantene ne nosi veliki rezidualni rizik - navodi se u novim preporukama HZJZ-a.

Sažetak izmjena:

- Rezultate brzog antigenskog testa nije potrebno potvrđivati PCR testom.

- Za testiranje zdravih kontakata u kolektivu i zdravih bliskih kontakata koji ne podliježu karanteni (osobe potpuno cijepljene unutar 4 mjeseca odnosno 2 mjeseca ako su cijepljene Janssen cjepivom, osobe koje su preboljele COVID-19 unutar 4 mjeseca, docijepljene osobe i osobe cijepljene nakon preboljenja) mogu se koristiti komercijalni brzi testovi za samotestiranje koji su temeljni na uzorku brisa nosa. Ako je rezultat pozitivan, treba ga potvrditi brzim antigenskim testom (BAT) u medicinskoj ustanovi.

- S obzirom na visoku incidenciju i prevalenciju infekcije, pozitivan BAT test u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama je dovoljan za potvrdu bolesti (nije nužna potvrda PCR testom)

- Karantena za bliske kontakte koji su cijepljeni ili preboljeli COVID-19 prije više od 4 mjeseca traje sedam dana.

- Izolacija asimptomatskih osoba inficiranih SARS-CoV-2 virusom traje sedam dana ako su: 1. cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca, 2. docijepljene, 3. preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili 4. nakon preboljenja primarno cijepljene.

- Izolacija osoba s blagim do umjerenim oblicima bolesti COVID-19 traje sedam dana ako su: 1. cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca, 2. docijepljene, 3. preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili 4. nakon preboljenja primarno cijepljene; ako su tri dana afebrilne bez upotrebe antipiretika.

Detaljne preporuke pogledajte u nastavku:

Postupanje s Oboljelima Bliskim Kontaktima Oboljelih i Prekid Izolacije i Karantene Ver17 by Varazdinske vijesti on Scribd

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci