Zbog nedostavljanja izvješća o donacijama, Mario Lešina mora platiti kaznu od 2.100 kuna Foto: VV arhiva

Zbog nedostavljanja izvješća o donacijama, Mario Lešina mora platiti kaznu od 2.100 kuna

Varaždinske vijesti | 14.9.2021. u 18:34h | Objavljeno u Aktualno

Općinski sud u Varaždinu 10. kolovoza izdao je prekršajni nalog Mariju Lešini.

Kako se navodi, okrivljeni Mario Lešina kriv je što nije do 15. srpnja 2020., kao nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Varaždina, Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske dostavio lzvješće o donacijama koje je za potporu svog političkog djelovanja primio u prvih šest mjeseci tekuće godine (polugodišnje izvješće), niti je dostavio obavijest da u navedenom vremenu za potporu svog političkog djelovanja nije primio donaciju.

- Dakle, kao nezavisni vijećnik nije u propisanom roku i sadržaju i na propisani način dostavio Državnom izbornom povjerenstvu Izvješće o donacijama koje je primio u prvih šest mjeseci tekuće godine, odnosno obavijest da u navedenom vremenu nije primio donacije, čime je počinio prekršaj iz članka 21. stavka 1. i 3. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe, u vezi s člankom 87. stavkom 1. točkom 8. istog Zakona, a kažnjivo po članku 87. stavku 3. istog Zakona, te mu se radi toga, na temelju članka 37. stavka 3. točke 1. Prekršajnog zakona, izriče novčana kazna u iznosu od 2.100,00 kuna - navodi se u prekršajnom nalogu.

Lešina je dužan novčanu kaznu platiti u roku od 60 dana po pravomoćnosti ovog prekršajnog naloga.

- Ako u roku koji mu je određen za plaćanje novčane kazne uplati 2/3 (dvije trećine) izrečene kazne, dakle iznos od 1.400,00 kuna, smatrat će se da je izrečena novčana kazna u cjelini plaćena. Ukoliko okrivljenik u roku koji mu je određen za plaćanje novčane kazne ne plati 2/3 izrečene kazne, onda je dužan platiti iznos od 2.100,00 kuna, po nalogu za nacionalna plaćanja, sve do prisilne naplate na temelju članka 34. Prekršajnog zakona - navodi se.

- Trošak postupka iznosi 200,00 kuna i odnosi se na paušalni trošak postupka, a temelji se na članku 138. stavku 3. u vezi s člankom 139. stavkom 3. Prekršajnog zakona te Rješenju o određivanju paušalnog iznosa za troškove prekršajnog postupka i dužan ga je nadoknaditi okrivljenik u roku od 60 dana po pravomoćnosti prekršajnog naloga, a po nalogu za nacionalna plaćanja koji je prilog ovom prekršajnom nalogu - stoji u prekršajnom nalogu.

Protiv ovog prekršajnog naloga okrivljenik ima pravo prigovora Općinskom sudu u Varaždinu u roku od osam dana.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci