Zbog nedostatka liječnika upitan daljnji rad pedijatrijske ordinacije u Lepoglavi

| 10.6.2016. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno

Kako riješiti problem pedijatrijske ordinacije u Lepoglavi bila je jedna od tema o kojoj se raspravljalo na sjednici Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Naime, dosadašnja liječnica pedijatrica odlazi, a zbog nedostatka kadrova upitan je daljnji rad ove specijalističke ordinacije koja skrbi za više od 600 djece.

- Dosta smo truda uložili da se ta ambulanta oformi kako bismo što većem broju djece omogućili pedijatrijsku skrb, no sada zbog odlaska pedijatrice imamo problem. Činjenica je da na tržištu nema pedijatara pa ih tako ni u Varaždinu ni u Varaždinskoj županiji nema raspoloživih, koji bi se mogli trajno zaposliti u toj ambulanti. Predložili smo ravnatelju Doma zdravlja Varaždinske županije da mi preostali pedijatri, koji smo voljni surađivati, pokušamo održati ordinaciju sve dok se ne nađe pedijatar koji će zbrinjavati djecu na lepoglavskom području - kazala je predsjednica Savjeta Mirjana Kolarek Karakaš, dr.med.

Napomenula je da u Varaždinu djeluju samo četiri pedijatrice, od kojih svaka ima oko 1.500 pacijenata, dok je prema standardu određeno 950 pacijenata. Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić upozorio je da će zbog nedostatka liječnika biti dosta teško zadržati pedijatrijsku ordinaciju u Lepoglavi.

- Naime, HZZO je u postupku zatvaranja ambulante ukoliko ne nađemo adekvatno rješenje, a inzistira se na liječniku specijalistu pedijatrije. Zbog nedovoljnog broja pedijatara, pokušavamo pronaći moguće rješenje koje je privremeno, a to je da, uz mentora, može raditi liječnik bez specijalizacije od trenutka kada završi otkazni rok liječnice koja je tamo radila do pronalaska trajnijeg rješenja. Pregovarali smo i s koncesionarima, a obratili smo se i Općoj bolnici Varaždin da uz pomoć njihovih pedijatara pokrijemo i ambulantu u Lepoglavi - rekao je Jagić.

Napomenuo je kako se ne smije dopustiti da se ambulanta koja skrbi za nešto više od 600 djece zatvori i da djeca na tom području ostanu bez potrebne skrbi.

- Trajno rješenje je dolazak liječnika specijalista, kojih nema, pa ih treba uputiti na specijalizaciju, no to produljuje problem za još četiri godine, a to u međuvremenu treba riješiti. Zasad nam je jedina mogućnost da tamo radi liječnik bez specijalizacije, uz mentora, ali sve ovisi o odluci HZZO-a - smatra Jagić. Istaknuo je da je natječaj za zapošljavanje pedijatra otvoren odmah nakon što su primili zahtjev za raskid radnog odnosa dosadašnje pedijatrice i dobili potrebne suglasnosti Županije i ministarstva.

- Natječaj je otvoren do kraja mjeseca pa se nadamo da će se netko javiti i da će se ostvariti nešto od mogućih opcija, odnosno da ćemo pronaći rješenje za pedijatrijsku ambulantu u Lepoglavi - zaključio je Jagić.

Ravnatelj Doma zdravlja ujedno je članove Savjeta upoznao sa sadašnjim stanjem postupka osnivanja mobilnog palijativnog tima. Napomenuo je da je među prioritetima Plana zdravstvene zaštite i razvoj palijativne skrbi, i to zbog postojeće demografske slike i sve starijeg stanovništva.

- Nažalost, palijativni bolesnici su najčešće onkološki bolesnici te je Dom zdravlja i prije mog dolaska na čelo te ustanove krenuo u osnivanje mobilnog palijativnog tima. Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju, uredili smo i opremili prostor, proveli smo natječaj za zapošljevanje tima, znači liječnika, sestre i koordinatora, međutim taj je proces sada "zapeo". Ministarstvo traži dodatne potvrde i suglasnosti Liječničke komore i HZZO-a do kojih pokušavamo doći već dva mjeseca. Ne znam je li naša zdravstvena administracija preinertna, no nadam se da ćemo ovih dana ipak dobiti i te potrebne suglasnosti kako bi nam ministarstvo dalo rješenje za početak rada - ukazao je Jagić. Iako je natječaj proveden, istaknuo je da nitko još nije zaposlen, budući da je za to potreban ugovor s HZZO-om.

Na sjednici se raspravljalo i o Operativnom planu aktivnosti Plana zdravstvene zaštite Varaždinske županije za 2016. godinu.

- Najviše trebamo raditi na pitanjima kadrova. Činjenica je da je doktora sve manje, jer odlaze iz Varaždina i Hrvatske. Važne su i edukacija i preventiva. Jako je važno da mi, kao zdravstveni djelatnici, razvijamo šest prioriteta koje smo postavili. To su prevencija kardiovaskularnih bolesti, zaštita mentalnog zdravlja i sprječavanje ovisnosti, jer je alkoholizam sve prisutniji kod mladih, posebice kod djevojaka. Tu je i zdravstvena ispravnost vode za piće, prevencija i rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva i karcinoma dojke, te mobilni tim palijativne skrbi. Moram napomenuti da trebamo puno raditi na prevenciji vršnjačkog nasilja, na što su ukazale snimke djevojaka koje su se potukle kod Starog grada i koje su proširile društvenim mrežama. To nije problem samo naše sredine, no mi moramo rješavati svoje probleme - rekla je dr. Kolarek Karakaš.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci