Zbog kredita za bale, dug Grada mogao bi iznositi 94 mil. kn. Foto: VV arhiva

Zbog kredita za bale, dug Grada mogao bi iznositi 94 mil. kn.

M.P./Varaždinske vijesti | 9.9.2016. u 14:17h | Objavljeno u Aktualno

Trećim ovogodišnjim rebalansom proračuna, o kojem će na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak odlučivati vijećnici, predlaže se smanjenje ukupnih prihoda i primitaka s 361,1 milijun kuna na 320,2 milijuna kuna, dok se smanjenje ukupnih rashoda i izdataka s 363,1 milijun kuna smanjuje na 321,9 milijuna kuna. Razlog velikih izmjena je sanacija odlagališta baliranog otpada i predviđeno zaduženje od 70 milijuna kuna.

- U proračunu je bilo predviđeno 115 milijuna kuna za sanaciju, a tu su osim 96 milijuna kuna za varaždinske bale bila i sredstva općina i sama sanacija tla od 4,5 milijuna kuna. No, sada u proračunu predviđamo samo sredstva za varaždinske bale, dok sanaciju tla planiramo u idućoj godini - pojašnjava varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Ukoliko vijećnici prihvate rebalans i zaduženje, konesionar bi s 1. listopada krenuo sa zbrinjavanjem baliranog otpada. Grad bi istovremeno ovu godinu završio s dugom od 94,2 milijuna kuna.

- Budući da se planira novo zaduživanje od 70 milijuna kuna, očekivani iznos ukupnog duga na kraju 2016. bio bi 94,2 milijuna kuna - kazala je pročelnica za financije Mirela Ivanković, dok je Habuš poručio da je i dosad bilo planirano zaduženje za rješavanje baliranog otpada.

- No, umjesto dosadašnih 30 milijuna kuna, taj se iznos povećava na 70 milijuna kuna. Napominjem kako građani taj iznos neće direktno platiti iz džepova, odnosno neće doći do povećanja računa već će taj iznos platiti kroz proračun - napomenuo je.

Gledajući izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci, u Gradu su zadovoljni što proračun raste.

- Vesele me dobri rezultati i pokazatelj su svima koji su početkom godine tvrdili da planiramo nerealne prihode. Zapravo smo, da tako kažem, bili preskromni - kazao je Habuš.

Primjerice, u prvih šest mjeseci ukupni prihodi i primici tako su ostvareni u iznosu od 118,3 milijuna kuna, a ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 94 milijuna kuna.

- Time je ostvaren rezultat viška prihoda od 24,2 milijuna kuna. Uzevši u obzir manjkove iz prijašnjih godina od 22,7 milijuna kuna te neiskorištenih 4,9 milijuna kuna kredita, s 30. lipnja ostvaren je višak prihoda od 1,4 milijuna kuna. Porez na dohodak ostvaren je u iznosu od 60,8 milijuna kuna, a komunalni doprinosi i naknade na 24,5 milijuna kuna - pojasnila je Ivanković.

Rashodi za zaposlene porasli su pak s lanjskih 23,7 milijuna kuna na 28,8 milijuna kuna zbog činjenice što lani u rashodima nisu bili JU Gradski bazeni, JU Gradski stanovi i Koncertni ured, a ove je godine za 10 posto povećano i smanjenje plaća koje je na snazi bilo godinu i pol dana.

Dodajmo na kraju da se prijedlogom rebalansa proračuna ponovno predviđa 115.000 kuna sredstava za otkup kioska na uglu Ulice kralja Petra Krešimira IV i Merlićeve ulice premda je Grad u međuvremenu platio taj iznos budući da im je stigla ovrha od Zlatnog zrna.

- Stigla nam je ovrha, prijetila nam je tužba i to sam sve govorio vijećnicima, no nisu vjerovali. Tada sam rekao da je glup potez što smo to maknuli iz proračuna i bio je glup potez jer smo kiosk morali otkupiti zbog zakonskih odredbi - poručuje Habuš.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci