Zbog ITU-a, Grad Novi Marof pristupa urbanom području Grada Varaždina

vv / grad novi marof | 3.8.2019. u 09:25h | Objavljeno u Aktualno

Grad Novi Marof pristupit će većem urbanom području grada Varaždina radi mogućnosti korištenja sredstava namijenjenih za Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) u financijskom razdoblju 2021.-2027. Godine, pri čemu se minimalno 5 % sredstava iz EU fondova dodjeljuje za integrirane mjere za održivi urbani razvoj.

Rečeno je to na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Novog Marofa tijekom koje je prihvaćena odluka o davanju suglasnosti za pristupanje većem urbanom području Grada Varaždina. Naime, kako je pojasnio gradonačelnik Novog Marofa, HDZ-ov Siniša Jenkač, radi o urbanom području koje spaja Čakovec, Varaždin i Koprivnicu.

– Nositelj priče ITU mehanizma, odnosno ITU područja Varaždin je Grad Varaždin. Mi smo se odlukom dosadašnjih članova koji su dosad bili obuhvaćeni u tom ITU području priključili. U programskom razdoblju Europske unije, urbane aglomeracije bile su velika središta poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, a prema novim mjerama moći će pristupiti i manja urbana područja i formirati ITU područja. To je važno da u ovoj pripremnoj fazi prijavljujemo sve naše projekte koje imamo i da u novom programskom razdoblju naši projekti uđu u one koje ima ITU urbano područje. Natječaj za te projekte neće raspisivati Europska unija niti naše Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, već ITU ured, a bit će to strogo namjenski natječaji upravo za te projekte koje imamo. Nadamo se da će prihvatiti naše projekte, od kojih su neki iz područja sporta, kulture, gospodarstva. Morat će se raditi strategija urbanog razvoja ITU područja kojom će sve to biti objedinjeno, a to će morati prihvatiti Europska komisija i naše ministarstvo – pojasnio je Jenkač te dodao da za Novi Marof to znači novu perspektivu i mogućnost prijave naših projekata poput sportskog park na te namjenske natječaje.

Na sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je i prijedlog odluke o izradi 4. Izmjena i dopuna UPU naselja Novi Marof i kontaktnih zona i prijedlog Odluke o pokretanju postupka stavljanja izvan snage svih PUP-ova na području Grada Novog Marofa. Ovom promjenom definirat će se svi propisani planski elementi na način da više neće biti potrebni predmetni PUP-ovi. Sredstva su osigurana iz proračuna Grada u iznosu od 300 000 kuna.

– To je velika stvar jer se ne ide u ciljanu, nego u sveobuhvatnu izmjenu. Dosadašnji je urbanistički plan star i nije se mijenjao od 80-ih godina prošlog stoljeća, a izmjenama i dopunama želimo regulirati sve ono što znamo da se događa i mijenja. Prvenstveno želimo omogućiti daljnji razvoj centralnog naselja Novi Marof i kroz taj razvoj ujedno omogućili i privlačenje novih stanovnika u Novi Marof, širenje i razvoj centra grada. Upravo stoga, ova je izmjena važna i činimo taj strateški potez. Prošle godine donijeli smo prostorni plan koji se tiče svih naselja, a ovo je detaljni urbanistički plan. Moramo sveobuhvatno ponoviti, obnoviti, pomladiti i time dati novi zamašnjak razvoju grada – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Također, prema novim zakonskim propisima, donijeta je i odluka o prijenosu komunalnih vodnih građevina u vlasništvu Novokoma d.o.o. Gradu Novom Marofu kao osnivaču i to za područja kanalizacijska mreža Novi Marof, Kukuljevićeva ulica, Varaždinska ulica, a u pripremi je izgradnja kanalizacije Purgari, Krč, Ključićka ulica, zona male privrede, Grana, Možđenec, dio Gornjeg i Donjeg Makojišća, Zagorska ulica. Ukupna vrijednost ove imovine je 10.527.719 kuna.

U Novom Marofu u dijelu zvanom Pezdevčica otvorena je slijepa ulica u kojoj je u tijeku izgradnja nekoliko obiteljskih kuća. Ulica je planirana kao sabirna gradska prometnica s izlazom na Zagorsku ulicu, ali je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa otvorena kao slijepa ulica. S obzirom da ulica nema imena na Gradskom je vijeću usvojen prijedlog da se imenuje kao „Odvojak Ulice Tina Ujevića“.