Zbog "brace i seke" platforma Budimo grad na raskrižju

| 9.11.2022. u 22:31h | Objavljeno u Aktualno

Povratak Ane Petrić, sestre Hrvoja Petrića, u varaždinsko Gradsko vijeće neće vjerojatno usložniti samo poziciju varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja i SDP-a, nego i prilike unutar platforme Budimo grad, budući da su s te liste oboje ušli u Gradsku vijećnicu, koja iduće godine obilježava gotovo nevjerojatnih 500 godina, dakle, pola tisućljeća!

Nije, naravno, samo po sebi problematično to što u (lokalnom) parlamentu sjede tako bliski srodnici kao što su "braco i seka". Glavno mjerilo bilo čijeg javnog rada, pa tako i Ane i Hrvoja Petrića, trebalo bi biti koliko zastupaju opći, javni interes, a vlastiti, privatni stavljaju sa strane dok su na javnoj funkciji. Iskušenje je to kojem nije lako odoljeti, što najbolje pokazuju njihovi primjeri.

Donošenje prostorno planske dokumentacije za kompleks bivšeg VIS-a, odnosno zemljišta čiji je (posredni) vlasnik i poduzeće koje vodi gradski vijećnik, možda je najbolje otvorilo dvojbu je li se Hrvoje Petrić trudio ući u Gradsku vijećnicu zbog (samo) zbog općeg ili (i) zbog privatnog interesa. Ta dvojba toliko je bila izražena u spomenutom slučaju da je njegov slučaj prijavljen i Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa.

U nejavnoj prijavi navodi se da član gradskog vijeća H. Petrić, doduše, nije obveznik u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, niti je Povjerenstvo slijedom toga nadležno utvrđivati postojanje sukoba interesa gradskog vijećnika, ali ga kao obnašatelju javne dužnosti zacijelo obvezuju određena načela, koje navodi Zakon.

U prvom redu, kako se nastavlja, obveznici u obnašanju javnih dužnosti "moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana", a to znači da "ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana".

- Osim toga, nakon izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa, član predstavničkog tijela dužan je pisanim putem u roku od 15 dana od stupanja na dužnost ili stjecanja udjela obavijestiti predsjednika predstavničkog tijela ako ima 5 % ili više udjela u vlasništvu poslovnog subjekta. Nadalje, član predstavničkog tijela dužan je pisanim putem u roku od 15 dana obavijestiti predstavničko tijelo o stupanju u poslovni odnos poslovnih subjekata u njegovu vlasništvu i vlasništvu članova njegove obitelji s jedinicom lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojoj obnaša dužnost člana predstavničkog tijela te s trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama kojima je ta jedinica osnivač ili član - ukazuje se u prijavi Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, koje bi se trebalo dogodine očitovati kako o (ne)prijavljivanju vlasničkih udjela i obnašanja čelne funkcije H. Petrića u tvrtki Tex-co, tako i o glasovanju kod donošenja Urbanističkog plana uređenja zone "VIS Konfekcija", odnosno područja na kojem se nalazi poduzeće VIS Konfekcija, čiji je najveći dioničar tvrtka TEX-CO.

Nije, međutim, to jedini slučaj koji je otvorio pitanje koliko su Petrići spremni koristiti javni angažman zbog vlastitih probitaka. Još puno prije nego što su ušli u Gradsko vijeće, vidjelo se to na tzv. slučaju varaždinskoga psihijatra. 

Tom slučaju psihijatra velika se pozornost pridavala na internetskim stranicama "Varaždinskoga smeća", kao i u medijima bliskim "smećarima". Oni koji nisu bili spremni slijepo slijediti prozivanja, bili bi prijavljivani svim institucijama, uključujući i državno odvjetništvo. U početku nije bilo baš jasno zašto.

Bilo je to, naime, mjesto za raspravu o (ne)primjerenosti postupaka gradske vlasti, osobito gradonačelnika Ivana Čehoka. Kojeg se prozivalo za sve i svašta. Tako se čak tvrdilo da je "zaštitnik zlostavljača psihijatra", što je uistinu bilo bizarno. Naime, prozivani psihijatar radi u bolnici nad kojom je kontrolu imao tadašnji župan Radimir Čačić. A ima li itko tko vjeruje da je Čehok u takvim okolnostima mogao zaštititi ikoga?

Međutim, medijska kampanja Petrića i njihovih vjernih sljedbenika protiv psihijatra postala je jasnija kada se doznalo da je pravna zastupnica bivše partnerice psihijatra upravo odvjetnica Ana Petrić, a moderator internetske i FB stranice njezin brat Hrvoje! Kad je tako, onda se kao javni interes može prikazati i navijanje za klijenticu, odnosno jednu od strana u sudskom sporu bivših partnera za dijete, neovisno što vele činjenice!

Iako su to tek dva primjera, možda su i najzornija koja će morati imati na umu u platformi "Budimo grad" kad će odlučivati kako, odnosno s kim dalje. Bila bi uistinu šteta da zbog krivog koraka pokopaju nešto što je u mnogima pobudilo nadu da se može drukčije od onih kojima su puna usta javnog interesa, dok pune vlastite i džepove svojih suradnika…