Zbog "brace i seke" platforma Budimo grad na raskrižju

| 9.11.2022. u 22:31h | Objavljeno u Aktualno

Povratak Ane Petrić, sestre Hrvoja Petrića, u varaždinsko Gradsko vijeće neće vjerojatno usložniti samo poziciju varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja i SDP-a, nego i prilike unutar platforme Budimo grad, budući da su s te liste oboje ušli u Gradsku vijećnicu, koja iduće godine obilježava gotovo nevjerojatnih 500 godina, dakle, pola tisućljeća!

Nije, naravno, samo po sebi problematično to što u (lokalnom) parlamentu sjede tako bliski srodnici kao što su "braco i seka". Glavno mjerilo bilo čijeg javnog rada, pa tako i Ane i Hrvoja Petrića, trebalo bi biti koliko zastupaju opći, javni interes, a vlastiti, privatni stavljaju sa strane dok su na javnoj funkciji. Iskušenje je to kojem nije lako odoljeti, što najbolje pokazuju njihovi primjeri.

Donošenje prostorno planske dokumentacije za kompleks bivšeg VIS-a, odnosno zemljišta čiji je (posredni) vlasnik i poduzeće koje vodi gradski vijećnik, možda je najbolje otvorilo dvojbu je li se Hrvoje Petrić trudio ući u Gradsku vijećnicu zbog (samo) zbog općeg ili (i) zbog privatnog interesa. Ta dvojba toliko je bila izražena u spomenutom slučaju da je njegov slučaj prijavljen i Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa.

U nejavnoj prijavi navodi se da član gradskog vijeća H. Petrić, doduše, nije obveznik u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, niti je Povjerenstvo slijedom toga nadležno utvrđivati postojanje sukoba interesa gradskog vijećnika, ali ga kao obnašatelju javne dužnosti zacijelo obvezuju određena načela, koje navodi Zakon.

U prvom redu, kako se nastavlja, obveznici u obnašanju javnih dužnosti "moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana", a to znači da "ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana".

- Osim toga, nakon izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa, član predstavničkog tijela dužan je pisanim putem u roku od 15 dana od stupanja na dužnost ili stjecanja udjela obavijestiti predsjednika predstavničkog tijela ako ima 5 % ili više udjela u vlasništvu poslovnog subjekta. Nadalje, član predstavničkog tijela dužan je pisanim putem u roku od 15 dana obavijestiti predstavničko tijelo o stupanju u poslovni odnos poslovnih subjekata u njegovu vlasništvu i vlasništvu članova njegove obitelji s jedinicom lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojoj obnaša dužnost člana predstavničkog tijela te s trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama kojima je ta jedinica osnivač ili član - ukazuje se u prijavi Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, koje bi se trebalo dogodine očitovati kako o (ne)prijavljivanju vlasničkih udjela i obnašanja čelne funkcije H. Petrića u tvrtki Tex-co, tako i o glasovanju kod donošenja Urbanističkog plana uređenja zone "VIS Konfekcija", odnosno područja na kojem se nalazi poduzeće VIS Konfekcija, čiji je najveći dioničar tvrtka TEX-CO.

Nije, međutim, to jedini slučaj koji je otvorio pitanje koliko su Petrići spremni koristiti javni angažman zbog vlastitih probitaka. Još puno prije nego što su ušli u Gradsko vijeće, vidjelo se to na tzv. slučaju varaždinskoga psihijatra. 

Tom slučaju psihijatra velika se pozornost pridavala na internetskim stranicama "Varaždinskoga smeća", kao i u medijima bliskim "smećarima". Oni koji nisu bili spremni slijepo slijediti prozivanja, bili bi prijavljivani svim institucijama, uključujući i državno odvjetništvo. U početku nije bilo baš jasno zašto.

Bilo je to, naime, mjesto za raspravu o (ne)primjerenosti postupaka gradske vlasti, osobito gradonačelnika Ivana Čehoka. Kojeg se prozivalo za sve i svašta. Tako se čak tvrdilo da je "zaštitnik zlostavljača psihijatra", što je uistinu bilo bizarno. Naime, prozivani psihijatar radi u bolnici nad kojom je kontrolu imao tadašnji župan Radimir Čačić. A ima li itko tko vjeruje da je Čehok u takvim okolnostima mogao zaštititi ikoga?

Međutim, medijska kampanja Petrića i njihovih vjernih sljedbenika protiv psihijatra postala je jasnija kada se doznalo da je pravna zastupnica bivše partnerice psihijatra upravo odvjetnica Ana Petrić, a moderator internetske i FB stranice njezin brat Hrvoje! Kad je tako, onda se kao javni interes može prikazati i navijanje za klijenticu, odnosno jednu od strana u sudskom sporu bivših partnera za dijete, neovisno što vele činjenice!

Iako su to tek dva primjera, možda su i najzornija koja će morati imati na umu u platformi "Budimo grad" kad će odlučivati kako, odnosno s kim dalje. Bila bi uistinu šteta da zbog krivog koraka pokopaju nešto što je u mnogima pobudilo nadu da se može drukčije od onih kojima su puna usta javnog interesa, dok pune vlastite i džepove svojih suradnika…

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci