Zbog anksioznosti i depresije djece i mladih programi podrške važniji su no ikad

vv / grad varaždinske toplice | 20.4.2023. u 19:45h | Objavljeno u Aktualno

Ovi poremećaji utječu na mentalno zdravlje najranjivije populacije

Budući da je mentalno zdravlje djece i mladih, u današnje vrijeme kada ih se sve više suočava s nekom vrstom psihičkih poremećaja, važnije no ikad, Grad Varaždinske Toplice prepoznao je važnost prevencije i razvijanja programa podrške kod najosjetljivije skupine stanovništva.

U organizaciji Grada Varaždinskih Toplica te u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama  održana je javna tribina na temu anksioznosti i depresije kod djece.

GVT_Javna_tribina_-_Anksioznost_i_depresija_kod_djece_5.jpeg

Upravo je zato javna tribina bila namijenjena široj javnosti, a posebno roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima koji rade s djecom s ciljem da nauče upoznati simptome anksioznosti i depresije i znaju na vrijeme reagirati.

Javnom tribinom moderirala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin Lana Velimirović Vukalović, a na njoj su sudjelovali socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Melita Jeremić te školski psiholog IV. osnovne škole Varaždin Matej Fiškuš.

GVT_Javna_tribina_-_Anksioznost_i_depresija_kod_djece_1.jpeg

Tako je socijalna pedagoginja Jeremić prisutne upoznala s temom anksioznosti kod djece, a školski psiholog Fiškuš s temom depresije kod djece. Uz izlagače, u panel raspravi sudjelovale su i ravnateljice dječjih vrtića s područja Grada, Linda Novačić i Kristina Šajatović Ledić te pedagoginja - defektologinja Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Tajana Jenkač, inače članica timova za darovite i kvalitetu škole.

GVT_Javna_tribina_-_Anksioznost_i_depresija_kod_djece_4.JPG

Budući da statistika pokazuje alarmantno stanje u današnjem društvu – sve veći broj djece pati od depresije i anksioznosti, te da ovi poremećaji utječu na mentalno zdravlje najranjivije populacije, publiku su stručnjaci kroz svoja izlaganja i panel raspravu upoznali s ovim važnim temama.

Moderatorica Velimirović Vukalović pitanjima je nastojala pokriti što šire područje problematike anksioznosti i depresije kod djece, a kroz odgovore panelista identificirane su nove potencijalne teme za buduće javne tribine.

GVT_Javna_tribina_-_Anksioznost_i_depresija_kod_djece_3.jpeg

Javnoj tribini prisustvovala je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je naglasila važnost prevencije i stvaranja okruženja u kojem će se razvijati programi pružanja podrške, posebno istaknuvši kako na tome treba raditi cijelo društvo.

-Pozdravljam i zalažem se za ovakve i slične javne tribine i edukacije jer je važno da kao društvo pružamo podršku svojim najranjivijim pripadnicima, a to su djeca i mladi. Samo zajedničkim radom i prevencijom možemo pomoći našoj najmlađoj populaciji da rastu i razvijaju se u sretnije, zdravije i stabilnije osobe, spremne za ulazak u svijet odraslih – rekla je gradonačelnica Ratković.