Zbog ambrozije, tvrtka plaća 2.000 kuna, a direktor 300 kuna kazne Foto: VV arhiva/Ilustracija

Zbog ambrozije, tvrtka plaća 2.000 kuna, a direktor 300 kuna kazne

| 25.1.2018. u 09:03h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska tvrtka i njena odgovorna osoba nedavnom su prvostupanjskom presudom novomarofske Stalne službe Prekršajnog suda u Varaždinu proglašeni krivima jer kao vlasnik i korisnik poljoprivrednog zemljišta nisu proveli mjere pravovremenog uklanjanja ambrozije na nekoliko čestica na području grada Varaždina tijekom prošle godine.

Najaktivnija - poljoprivredna inspekcija

Naime, poljoprivredna inspektorica je u postupku izravnog inspekcijskog nadzora tijekom kolovoza utvrdila da su čestice ukupne površine 2,7501 ha, u naravi oranice pod usjevom tikve uljarice, po cijeloj površini bile zakorovljene ambrozijom visine do 1,5 metra i u punoj cvatnji, zbog čega se usjev tikve nije ni vidio.

Uslijedila je prekršajna prijava, a temeljem optužnog prijedloga poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede-Ispostave Varaždin, zbog počinjenog je prekršaja iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu sud tvrtci naložio plaćanje novčane kazne od 2.000 kuna, dok odgovorna osoba tvrtke mora platiti 300 kuna kazne.

Ovo je tek jedna u nizu nepravomoćnih presuda, koja je uslijedila nakon inspekcijskog nadzora Ministarstva poljoprivrede. Lani ih je, izvijestili su početkom mjeseca iz tog ministarstva, provedeno ukupno 50.000, od čega u Varaždinskoj županiji njih 2.712. Na teren su tijekom godine planski, ali i prema prijavama građana, izlazile veterinarska, poljoprivredna, fitosanitarna, ribarska, šumarska i lovna inspekcija.

Prema podacima spomenutoga ministarstva, u Varaždinskoj je županiji najviše posla, očekivano, imala poljoprivredna inspekcija koja je provela ukupno 1.067 nadzora. Pritom je donijela 145 rješenja, podnijela 30 optužnih prijedloga i izdala jedan prekršajni nalog.

- Valja napomenuti da je najveći broj utvrđenih nepravilnosti vezan za održavanje poljoprivrednog zemljišta pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju, zatim nepravilnostima vezanim za udovoljavanje uvjetima za ostvarivanje prava na potpore u stočarstvu te u području korištenja sredstava za zaštitu bilja - naveli su iz ministarstva.

Devet nadzora društava

Veterinarska inspekcija, čiji je zadatak provjera zdravstvene ispravnosti, higijene i sigurnosti hrane te pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla, provela je 909 nadzora, pri čemu je izdala 197 rješenja, podnijela devet optužnih prijedloga i provela 250 uzorkovanja.

Fitosanitarna inspekcija u Ispostavi Varaždin, prema području mjesne nadležnosti, obavlja preglede i uzima uzorke na području Varaždinske i Međimurske županije, pa sukladno tome i vode evidencije. Lani je provela ukupno 584 nadzora, uzela 244 uzorka, donijela 36 rješenja i 27 kontrola izvršenja rješenja. Inače, zadaća fitosanitarne inspekcije je sprječavanje unošenja i širenja organizama štetnih za bilje.

Šumarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, koja nadzire gospodarenje šumama i kontrolira izvršavaju li se smjernice gospodarenja šumama u vlasništvu RH kao i u privatnom vlasništvu, na području Varaždinske županije obavila je 94 inspekcijska nadzora, donijela sedam rješenja, podnijela 43 optužna prijedloga i jednu kaznenu prijavu.

U istom razdoblju, lovna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, čiji je zadatak nadzor izvršenja smjernica gospodarenja lovištima i divljači u svrhu zaštite i očuvanja biološke raznolikosti te ekološke ravnoteže prirodnih staništa, divljači i divlje faune i flore, obavila je 49 inspekcijskih nadzora, donijela jedno rješenje i podnijela dva optužna prijedloga. Ribarska inspekcija provela je pak devet nadzora športskih ribolovnih društava.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju kako su inspekcije stalno na terenu te se kontrole nastavljaju i dalje. Štoviše, u ovoj je godini osigurano 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove Ministarstva poljoprivrede.

Označeno u