Zbog ambrozije, tvrtka plaća 2.000 kuna, a direktor 300 kuna kazne

Napisao/la: -
Zbog ambrozije, tvrtka plaća 2.000 kuna, a direktor 300 kuna kazne Foto: VV arhiva/Ilustracija

Varaždinska tvrtka i njena odgovorna osoba nedavnom su prvostupanjskom presudom novomarofske Stalne službe Prekršajnog suda u Varaždinu proglašeni krivima jer kao vlasnik i korisnik poljoprivrednog zemljišta nisu proveli mjere pravovremenog uklanjanja ambrozije na nekoliko čestica na području grada Varaždina tijekom prošle godine.

Najaktivnija - poljoprivredna inspekcija

Naime, poljoprivredna inspektorica je u postupku izravnog inspekcijskog nadzora tijekom kolovoza utvrdila da su čestice ukupne površine 2,7501 ha, u naravi oranice pod usjevom tikve uljarice, po cijeloj površini bile zakorovljene ambrozijom visine do 1,5 metra i u punoj cvatnji, zbog čega se usjev tikve nije ni vidio.

Uslijedila je prekršajna prijava, a temeljem optužnog prijedloga poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede-Ispostave Varaždin, zbog počinjenog je prekršaja iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu sud tvrtci naložio plaćanje novčane kazne od 2.000 kuna, dok odgovorna osoba tvrtke mora platiti 300 kuna kazne.

Ovo je tek jedna u nizu nepravomoćnih presuda, koja je uslijedila nakon inspekcijskog nadzora Ministarstva poljoprivrede. Lani ih je, izvijestili su početkom mjeseca iz tog ministarstva, provedeno ukupno 50.000, od čega u Varaždinskoj županiji njih 2.712. Na teren su tijekom godine planski, ali i prema prijavama građana, izlazile veterinarska, poljoprivredna, fitosanitarna, ribarska, šumarska i lovna inspekcija.

Prema podacima spomenutoga ministarstva, u Varaždinskoj je županiji najviše posla, očekivano, imala poljoprivredna inspekcija koja je provela ukupno 1.067 nadzora. Pritom je donijela 145 rješenja, podnijela 30 optužnih prijedloga i izdala jedan prekršajni nalog.

- Valja napomenuti da je najveći broj utvrđenih nepravilnosti vezan za održavanje poljoprivrednog zemljišta pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju, zatim nepravilnostima vezanim za udovoljavanje uvjetima za ostvarivanje prava na potpore u stočarstvu te u području korištenja sredstava za zaštitu bilja - naveli su iz ministarstva.

Devet nadzora društava

Veterinarska inspekcija, čiji je zadatak provjera zdravstvene ispravnosti, higijene i sigurnosti hrane te pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla, provela je 909 nadzora, pri čemu je izdala 197 rješenja, podnijela devet optužnih prijedloga i provela 250 uzorkovanja.

Fitosanitarna inspekcija u Ispostavi Varaždin, prema području mjesne nadležnosti, obavlja preglede i uzima uzorke na području Varaždinske i Međimurske županije, pa sukladno tome i vode evidencije. Lani je provela ukupno 584 nadzora, uzela 244 uzorka, donijela 36 rješenja i 27 kontrola izvršenja rješenja. Inače, zadaća fitosanitarne inspekcije je sprječavanje unošenja i širenja organizama štetnih za bilje.

Šumarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, koja nadzire gospodarenje šumama i kontrolira izvršavaju li se smjernice gospodarenja šumama u vlasništvu RH kao i u privatnom vlasništvu, na području Varaždinske županije obavila je 94 inspekcijska nadzora, donijela sedam rješenja, podnijela 43 optužna prijedloga i jednu kaznenu prijavu.

U istom razdoblju, lovna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, čiji je zadatak nadzor izvršenja smjernica gospodarenja lovištima i divljači u svrhu zaštite i očuvanja biološke raznolikosti te ekološke ravnoteže prirodnih staništa, divljači i divlje faune i flore, obavila je 49 inspekcijskih nadzora, donijela jedno rješenje i podnijela dva optužna prijedloga. Ribarska inspekcija provela je pak devet nadzora športskih ribolovnih društava.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju kako su inspekcije stalno na terenu te se kontrole nastavljaju i dalje. Štoviše, u ovoj je godini osigurano 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove Ministarstva poljoprivrede.

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.