Završila energetska obnova zgrada poliklinike i psihijatrije Opće bolnice Varaždin Foto: Krešimir Đurić

Završila energetska obnova zgrada poliklinike i psihijatrije Opće bolnice Varaždin

| 16.2.2021. u 13:53h | Objavljeno u Aktualno

- Veseli me što smo usprkos epidemiji koronavirusa uspjeli nastaviti raditi na velikim projektima. Doveli smo do kraja dva velika projekta, energetsku obnovu zgrade poliklinike i zgrade psihijatrije - rekao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić na današnjoj završnoj konferenciji projekata sufinanciranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_1.jpg

Vrijednost projekta energetske obnove zgrade poliklinike iznosi 9.296.133,78 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi i bespovratni troškovi 5.712.122,76 kuna, dok energetska obnova zgrade psihijatrije iznosi 6.375.303,89 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi i bespovratni troškovi 3.831.135,16 kuna.

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_3.jpg

- Zgrada poliklinike bila je prva bolnica na ovom području i datira iz 1898. godine. 50-ak godina ranije osnovana je prva bolnica na području grada Varaždina, ali nije bila na ovoj lokaciji. Dakle, preko više od 120 godina bolnica je smještena ovdje. Ova zgrada, iako je "starinskog", klasičnog, austrougarskog "štiha", nije bila zaštićena kao kulturno dobro pa smo mogli provesti klasičnu energetsku obnovu. No ipak smo pokušali sačuvati taj "starinski štih" i konture. Zgrada je nekad bila ponos bolnice i pojavljivala se na svim naslovnicama no, nažalost, zadnjih 50-ak godina bila je u poprilično devastiranom stanju, i iznutra i izvana, te smo ju, na neki način, i sakrivali. Ovom energetskom obnovom ona ponovno postaje zaštitni znak Opće bolnice Varaždin i na ponos svima nama. Energetska obnova u ovom slučaju ne čini samo lijepu fasadu i boje izvana, nego jedan kompleksni program koji dovodi do ušteda na svim razinama. Projekti su financirani iz bespovratnih sredstava, a financiraju se i uštedama koje su, u slučaju ovih zgrada, ogromne - istaknuo je Kudelić.

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_8.jpg

- Projekt podrazumijeva i zamjenu stolarije, korištenje obnovljivih izvora energije, dakle postavljanje solarnih panela na krovove zgrada, izgradnju recirkulacijskog voda koji omogućava štednju vode, kao i ugradnja posebnih senzorskih slavina - dodao je.

- Što se tiče zgrade psihijatrije, u taj je projekt uključena i izmjena kompletnih elektroinstalacija koje su bile u iznimno lošem stanju, budući da je zgrada iz 1957. godine, te obnova lifta. A kako se EU projekti, između ostalog, baziraju na tzv. horizontalnim politika, i OB Varaždin se aktivno uključila u promicanje tih politika i omogućavanje pristupačnosti osobama s invaliditetom. Na obje zgrade izgrađena je, odnosno obnovljena rampa za invalide. Riječ je, dakle, o dva velika, kompleksna zahvata, koji su nas, u određenoj mjeri, "natjerali" i na obnovu unutrašnjosti, budući da smo zbog zadiranja u infrastrukturu zgrade morali napraviti i određene infrastrukturne promjene. U ovom slučaju radilo se o ugradnji ventilokonvektora koji omogućavaju sustav grijanja i hlađenja. Posebno me veseli da smo, iako s malom zadrškom, uspjeli bez kašnjenja s obzirom na ugovorene rokove, završiti ova dva projekta - zaključio je Kudelić.

Župan Radimir Čačić osvrnuo se uspješnost Varaždinske županije u povlačenju sredstava iz fondova.

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_09.jpg

- Što se tiče energetske obnove, Varaždinska županija na razini Hrvatske sudjeluje sa četiri puta više sredstava nego što je broj stanovnika. Mi smo 4 posto stanovništva Hrvatske, a u programu sudjelujemo sa 16 posto. 16 posto novca u Hrvatskoj dolazi u Varaždinsku županiju. Nadam se da sam bio dovoljno jasan, mi smo četiri puta uspješniji od hrvatskog standarda. Ovo je jedan mali doprinos toj cijeloj priči. Naravno, to se odnosi na zdravstvo, na školstvo, na cijeli niz drugih projekata. Važno je to raditi profesionalno i stručno, jer svaki propust je skup. Bolnica je, u suradnji s Fondom i s našim Upravnim odjelom, dokazala da zna raditi. Na 240 mil. kuna realiziranih projekata mi nismo imali nikakvu penalizaciju, osim dogovorene. Tamo gdje smo radili promjenu u dogovoru s državom i Europskom komisijom smo i prihvatili minimalnu penalizaciju jer smo smatrali da je to bolje za nas. U ovoj zemlji malo tko to može reći. Istu situaciju imamo i u obrazovnom sustavu. Mi penalizaciju uopće nemamo kao pojam. Naše sve škole, desetine i stotine milijuna, obnovljene su bez ijedne kune penala - istaknuo je Čačić.

Na konferenciji su bili i zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain te Hrvoje Mandić, predstavnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Samo u Varaždinskoj županiji temeljem ovog poziva ugovoreno je ukupno 45 projekata energetske obnove javnih zgrada ukupne vrijednosti više od 302 mil. kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 155,62 mil. kuna. Veseli nas što je među uspješnim prijaviteljima bila i OB Varaždin s ukupno četiri prijavljena projekta za koje je osigurano sufinanciranje energetske obnove bespovratnim sredstvim europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost projekata energetske obnove zgrada Poliklinike, Psihijatrije te Mikrobiologije i rentgena, kao i Paviljona, ležaone i laboratorija na lokaciji u Klenovniku, iznosi 25,44 mil. kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 13,36 mil. kuna. Čestitam na uspješnoj provedbi projekata, tim više što su ova dva završena projekta provedena bez utvrđenih nepravilnosti i financijskih korekcija - rekao je Mandić.

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_11.jpg

Alenka Košiša Čičić-Šain istaknula je da ju veseli što je riječ o energetskoj obnovi objekata zdravstvenog karaktera, budući da je godina iza nas pokazala koliko je važno ulagati u zdravstvo.

- Potrošnja primarne energije ovim će se projektima smanjiti u prosjeku za 80 posto, kao i emisije CO2. To su značajne energetske uštede i smanjenje štetnih emisija. Iz energetskog razreda F zgrade su prešle u razred C, što je također značajna promjena. Za oba ova projekta osigurano je više od 9,5 mil. kuna bespovratnih EU sredstava. Za takve je projekte potrebno dosta znanja i iskustva, počevši od osmišljavanja projekta, a Varaždinska se županija tu pokazala iznimno uspješnom. Povukla je sredstva za čak 45 projekata energetske obnove, od kojih je veći dio završen, a još devet ih je u postupku završetka. Time je sigurno jedna od najuspješnijih županija u Hrvatskoj. Brojni benefiti vezani za uštedu energije, za smanjenje štetnih emisija doprinijet će većoj kvaliteti boravka pacijenata i ostalih korisnika, što je od iznimne važnosti - kazala je Košiša Čičić-Šain.

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_10.jpg

Župan Čačić ovom je prilikom najavio i nove projekte.

- Pred nama su ogromni projekti. U sljedećih 15-ak dana potpisat ćemo razvojni sporazum sjevera u kojem je apsolutno ključni projekt operacijski centralni blok u ovom prostoru, što je oko 450 milijuna kuna. Taj je projekt dogovoren s Vladom, s premijerom, s ministrima zdravstva i regionalnog razvoja. Istovremeno imamo i projekte jedinice za liječenje moždanog udara, u sljedećih 15-ak dana raspisuje se natječaj i zatim počinju radovi. Sredstva su osigurana. U istom roku krećemo i s natječajem za respiracijski centar Klenovnik. A bolnica je sama realizirala i projekt kibernetičke sigurnosti od 3 mil. kuna, a riječ je o zaštiti softvera i podataka svih pacijenata - istaknuo je Čačić.

- Pred nama je i projekt rekonstrukcije i opremanja zgrade dnevnog boravka za starije osobe u Novom Marofu, vrijednosti oko 15 mil. kuna. Završava se dokumentacija te očekujem da ćemo u kratkom vremenu dobiti i 100-postotno financiranje Europske unije. Očekujem da će novi europski proračun dati mogućnost da u zdravstvu učinimo još više, osobito u segmentu zdravstvenog turizma u Varaždinskim Toplicama, gdje pripremamo nekoliko velikih projekata - najavio je Čačić.

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_2a.JPG

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_4.jpg

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_5.jpg

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_6.jpg

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_7.jpg

energetska_obnova_ob_varazdin_16-02-2021_12.jpg