Županijski Zavod za javno zdravstvo u EU projektu kojim se promiču zdrave navike i zdravlje građana Foto: Varaždinska županija

Županijski Zavod za javno zdravstvo u EU projektu kojim se promiču zdrave navike i zdravlje građana

Varaždinske vijesti | 14.6.2022. u 20:06h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je održana uvodna konferencija projekta "CARDIAB PROTECT" čiji je cilj aktivno promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana, s fokusom na područje Varaždinske županije, o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti.

cardiab_protect_14062022_3.jpg

Vrijednost projekta je 494.709,18 kuna, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda, odnosno Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.; Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, dok su partneri na projektu županijski Dom zdravlja i Varaždinska županija – Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilnu zaštitu i hrvatske branitelje.

Projekt traje od 30. ožujka ove godine do 30. rujna 2023. i u tom razdoblju nastat će niz edukativnih materijala koji će služiti i kao alati za daljnji rad stručnjacima iz Zavoda.

cardiab_protect_14062022_2.jpg

- U pozadini prijave ovog projekta stoji potreba za organiziranjem ambulantnih preventivno rehabilitacijskih programa za najčešće kronične bolesti – prvenstveno kardiovaskularne, dijabetes tip 2 i debljinu. To su bolesti životnog stila i reverzibilne su u značajnoj mjeri ako osoba promijeni način prehrane, aktivno se kreće, promijeni stavove i rizična ponašanja. Kroz projektno razdoblje održat će se šest različitih tematskih okruglih stolova, 30-tak radionica i jedna dvodnevna konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji. Materijali i edukacije su namijenjeni za različite ciljane skupine: djecu i mlade, odrasle, kronične bolesnike, trudnice, osobe starije životne dobi – rekla je, između ostalog, voditeljica projekta mr. Irena Stipešević Rakamarić, med. spec. javnog zdravstva, subspec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti iz ZZJZ Varaždinske županije.

cardiab_protect_14062022_7.jpg

Pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilnu zaštitu i hrvatske branitelje Ljubica Božić istaknula je kako je ova uvodna konferencija uvod u još jedan uspješan projekt koji se provodi u Varaždinskoj županiji. Ujedno je i jedan od tri projekata koje u okviru poziva "Promocija zdravlja i prevencija bolesti" provode ustanove kojima je osnivač Varaždinska županija.

cardiab_protect_14062022_5.jpg

- Aktivnostima koje su planirane projektom cilj je podići kvalitetu života naših sugrađana. U ovom digitalno uvjetovanom ubrzanom ritmu života često ne uspijemo dohvatiti neku zdravu voćku, često nam zdrava navika klizne iz ruke ili jednostavno prođe pokraj nas. Ovi projekti prilika su da stanemo na loptu i počnemo ponovno preventivni sagledavati rutinu – izjavila je pročelnica Božić naglasivši kako je Varaždinska županija 2018. godine prvi put sufinancirala projekt CARDIAB PROTECT u iznosu od 20 tisuća kuna, da bi se u 2020. i 2021. godini taj iznos povećao na 50 tisuća kuna.

cardiab_protect_14062022_6.jpg

Okupljenima su se obratili i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Varaždinske županije Andreja Tomašek.

cardiab_protect_14062022_8.jpg

Prve radionice na rasporedu su već sutra, u srijedu, 15. lipnja, u Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu ZZJZ Varaždinske županije (Franje Galinca 4, Varaždin) prema sljedećem rasporedu:

12,00 sati – radionica o prevenciji visokog tlaka, dijabetesa i debljine
13,00 sati – radionica o antropometriji i njezinoj ulozi u očuvanju zdravlja u svakoj veličini tijela
15,00 sati – radionica o regulaciji šećera u krvi kroz prehranu i fizičku aktivnost

cardiab_protect_14062022_9.jpg

cardiab_protect_14062022_4.jpg

cardiab_protect_14062022_1.jpg