Zatvorena birališta prijevremenih izbora za Gradsko vijeće u Varaždinu, čekaju se rezultati

VV | 16.4.2023. u 19:50h | Objavljeno u Aktualno

S otkucajem 19 sati, i službeno je završeno glasanje na izborima na kojima se javilo devet lista. Građani su mogli glasati za liste SDP-a, Mosta i Hrvatskih suverenista, koaliciju HDZ-a i HSU-a, koaliciju NS Reformista i Strankom hrvatskih umirovljenika, koalicije HNS-a, HSLS-a, Hrvatskih laburista - Stranka rada i Hrvatske seljačke stranke braće Radić, Nezavisnu listu Ivana Čehoka, Nezavisnu listu Dubravke Novak te Nezavisnu listu Davora Patafte.

Biračka mjesta bila su otvorena od 7 do 19 sati, a od 38.900 birača do 16:30 sati je glasalo svega 21,59 posto birača odnosno svega 8 398 glasača. Evo što su nam kandidati rekli tijekom dana nakon što su predali svoj glas.

- Upravo sam glasao na izborim kojih zapravo nije trebalo biti da je bilo više odgovornosti i spremnosti na suradnju u proteklom gradskom vijeću. Uštedjeli bismo novac i vrijeme jer smo četiri do pet mjeseci stajali u praznom hodu. Moja očekivanja su da usprkos ovom lošem vremenu da će naši sugrađani izaći i glasati na ovim izborima jer nakon kiše uvijek dolazi sunce. Vjerujem u njihovu prosudbu jer je Varaždin posljednje dvije godine grad s najboljom kvalitetom života po svim izborima jer vjerujem da svi sugrađani vole ovaj grad jednako kao i ja i žele njegov napredak - istaknuo je gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj (SDP), koji je svoj glas predao na Županijskom sudu u Varaždinu.

- Nadam se da će izaći dovoljno naših građana jer koliko čujem da je jako mala izlaznost i to je uvijek loše i za vlast i za oporbu. Uvijek je veći teret za vlast ako imate veliku političku apstinenciju jer oni imaju instrumente promidžbe, ali to je loše za cijeli grad. Nadam se da će biti izabrano snažno gradsko vijeće koje neće biti ovisno ni o strankama, niti o izvršnoj vlasti niti o središtima moći koje će stvarno ponovno pokrenuti Varaždin - rekao je Ivan Čehok (NL Ivana Čehoka).

- Izađite na izbore, imate ogromnu moć u rukama i nemojte dozvoliti da vam je uzmu. Danas odlučujete o budućnosti Varaždina, imate mogućnost direktno utjecati i odrediti što i kako politika mora raditi i u kojem smjeru naš grad ide. Izađite na izbore da se napokon riješi najveći i dugogodišnji problem Varaždina, zbog kojeg uostalom i imamo ove izvanredne izbore  - poručio je Davor Patafta (Patafta za Varaždin).

Damir Habijan (HDZ) je nakon glasanja novinarima izjavio kako prije svega očekuje da nakon današnjeg dana Varaždin dobije novi saziv Gradskog vijeća koji će biti konstruktivniji od dosadašnjeg kako bi napokon krenuli u rješavanje problema. Njih je, tvrdi, u Gradu jako puno.

- Izbori su festival demokracije i prilika da se stvari popravljaju, svaki glas je bitan i svaki glas se broji - izjavio je prilikom glasanja Igor Klopotan (HNS).