Zastupnik Josip Križanić o potporama: Apeliram i na Vladu na maksimalno izdvajanje

V.V. | 27.4.2018. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskom saboru, u raspravi o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2016., saborski zastupnik iz Varaždinske županije, HDZ-ov dr.sc. Josip Križanić, u četvrtak se osvrnuo na potpore u sektoru poljoprivrede i ribarstva te mjere ruralnog razvoja.

U Republici Hrvatskoj je u 2016. godini dodijeljeno ukupno 11.418,9 milijuna kuna potpora, što je povećanje za 1.542,3 milijuna kuna odnosno 15,6 posto u odnosu na 2015. godinu. Potpore u sektoru poljoprivrede i ribarstva dodijeljene su u 2016. godini u iznosu od 4.947,8 milijuna kuna, što je povećanje za 69,4 milijuna kuna odnosno 1,4 posto u odnosu na 2015. godinu.

Križanić je podsjetio da je Hrvatska potpisala pristupni ugovor s Europskom unijom o zajedničkoj poljoprivrednoj politici te da javnosti treba pojasniti što su potpore u poljoprivredi jer se stvara kriva slika da poljoprivrednici samo dobivaju poticaje.

- Ništa ne dobivaju već im to pripada sukladno navedenim sporazumima s Europskom unijom za proizvedene poljoprivredne proizvode da bi bili konkurentniji i čim jeftiniji potrošaču, ali i konkurentni u Uniji i na svjetskom tržištu. Poticaji su ukalkulirani u cijenu proizvoda. Europski poljoprivrednici dobivaju pune poticaje duži niz godina i isplata pune omotnice za opstanak naše poljoprivredne proizvodnje je od presudne važnosti - naglasio je Križanić te dodao da je važno pojednostaviti i prilagoditi zakone i podzakonske akte kako bi se našim poljoprivrednim proizvođačima osiguralo maksimalno povlačenje svih raspoloživih sredstava iz EU-a.

Naveo je primjer Pravilnika o osiguravanju usjeva i stoke, gdje svaki poljoprivrednik može po gospodarstvu povući 75.000 eura, odnosno preko 500.000 kuna bespovratno iz mjere ruralnog razvoja EU-a. Ustvrdio je da je to sada posloženo dok je prošle godine ostalo puno nepovučenih sredstava jer je pravilnik bio loš.

Spomenuo je i da se pripremaju propisi i za mjeru Dobrobiti životinja, tzv. nadstandarda u uzgoju, koje također treba prilagoditi našim poljoprivrednicima da ostvare maksimalne potpore.

- Poljoprivrednici nisu samo ti koju ubiru poticaje, nego su ti poticaji posljedica njihovog rada i nešto što im pripada. Osobno bih bio sretniji da ti poticaju mogu biti vezani uz jedinicu proizvoda, a ne jedinicu površine, pa bi njima poticali kvalitetu i količinu. Poljoprivrednik bi bio zainteresiran kolika će mu biti proizvodnja kad bi se ona stimulirala visinom poticaja, ali to je nemoguće jer je već ispregovarano - kazao je zastupnik Križanić te naglasio da je izuzetno dobro što se poticaju isplaćuju na vrijeme i poljoprivrednici mogu planirati svoju proizvodnju.

Križanić je dodao da, s druge strane, nije dobro što se točno ne vidi za koju poljoprivrednu proizvodnju je poljoprivrednik dobio poticaj pa apelira na ministra poljoprivrede da se to objavi zbog transparentnosti.

- Apeliram i na Vladu na maksimalno izdvajanje za potpore iz nacionalne omotnice. Bez toga nema konkurentne poljoprivredne proizvodnje.Poljoprivreda i prehrambena industrija su strateško, nacionalno pitanje i potreban je politički konsenzus kako bi trendovi krenuli u pozitivnom smjeru, a RH osigurala samodostatnost u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, te omogućila demografsku revitalizaciju ruralnog prostora te nacionalnu sigurnost kroz zdravstveno stanje, životnu vitalnost i radnu produktivnost nacije - zaključio je Križanić u saborskoj raspravi o državnim potporama.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci