Zastupnik Josip Križanić (HDZ) o nacrtu prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu

V.V. | 25.9.2017. u 10:35h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Josip Križanić, govoreći o Nacrtu prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu, najavio je da će ga HDZ podržati te iznio nekoliko prijedloga za poboljšanje Zakona.

Križanić je istaknuo da se od osnutka Republike Hrvatske poljoprivrednim zemljištem raspolagalo na razne načine sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

- Kako je kroz 2016. i 2017. temeljem postojećeg zakona raspisano vrlo malo javnih poziva za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, te je prisutno veliko nezadovoljstvo zbog ovog Zakona na terenu, kao i neučinkovitosti Agencije za poljoprivredno zemljište zbog ograničenosti kapaciteta, prišlo se izradi novog Zakona - naglasio je Križanić koji pozdravlja prijedlog da se poslovi raspolaganja zemljištem vrate jedinicama lokalne samouprave i time ubrza postupak raspolaganja, kao i bolja kontrola provođenja programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, ali i potpuna kontrola naplate zakupa.

- Nedopustivo je da mi danas ne znamo za koliko se zemljišta ne plaća najam državi, a s druge strane za to isto zemljište ubiru milijunski poticaji, a zemljište bez kontrole rauba, devastira i osiromašuje protivno gospodarskom programu - kazao je Križanić.

Ovaj Zakon daje mogućnost Agenciji da privatno zapušteno poljoprivredno zemljište može dati u zakup na rok od pet godina, ako su vlasnici nedostupni ili nepoznatog boravišta, a zemljište se ne održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju.

- Predlažemo da se dio takvog poljoprivrednog zemljišta koje je zaraslo u raslinje i čije bi krčenje koštalo više nego vrijedi, također stavi u funkciju ako ima zainteresiranih za zakup u svrhu slobodnog držanja svinja ili goveda bez obaveze da u dvije godine iskrče i privedu ratarskoj svrsi. Naravno da bi i cijena zakupa za ovakvo zemljište trebalo biti manja- dodaje Križanić.

Zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države putem javnog natječaja, koji provodi jedinica lokalne samouprave, je na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje.

- Zbog efikasnosti i brzine postupka dodjele zemljišta u vlasništvu RH, kao što je omogućeno kod izrade programa raspolaganja, treba omogućiti da se uključi županija ukoliko male općine zbog manjka administrativnih ili drugih kapaciteta to ne mogu same - naglasio je Križanić te pojasnio da bi se prihod od naplate također dijelio po ključu 65 % JLS, 25 % država, 10 % županija, koja bi imala pravo općini naplatiti manipulativne troškove.

Križanić je dodao da su zbog podkapacitiranosti DORH-a njihova mišljenja do sada znatno usporavala postupak javnih natječaja te da u Zakon treba dodati da se, ako ne da mišljenje, smatra da nema primjedbi.

- Zemlja je izuzetno važan resurs, kojeg imamo, kojeg moramo čuvati i na kojem gradimo poljoprivrednu proizvodnju. A sa stočarstvom je drugačije. Njega smo imali pa uništili zbog razno raznih politika pa i zemljišnih. Stoga bi stočari trebali imati apsolutni prioritet ne samo u svojoj općini već bar na području županije ili u krugu od 50 km od sjedišta ili proizvodnog objekta - također je naglasio Križanić te nastavio da je dobro da se prijedlogom Zakona otvara i mogućnost prodaje poljoprivrednog zemljišta, čestice do 10 ha, a najviše do 50 ha jednom kupcu.

- Predlažemo i darovanje zemlje cca 10 ha mladim obiteljima uz uvjet da ih obrađuju, na kojoj bi oni mogli osnovati OPG i pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju i nakon 10 godina ta bi zemlja bila njihovo vlasništvo - dodao je Križanić.

- S obzirom da je ovo vrlo osjetljiva materija, ovim je zakonom napravljen snažan iskorak na bolje, ali će sigurno između dva čitanja doživjeti još puno poboljšanja. On definitivno ne bi smio biti predmet preglasavanja lijeve i desne strane sabornice, a pogotovo ne stočara i ratara, nego bi upravo svi trebali što konstruktivnije doprinijeti izradi što boljeg konačnog zakona koji sigurno neće biti idealan svima, ali bi morao biti najšire moguće prihvatljiv zainteresiranim stranama - poručio je Križanić uz najavu da će ga Klub HDZ-a uz navedene prijedloge prihvatiti.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci