Zastupnica Sunčana Glavak na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu

| 5.10.2020. u 10:52h | Objavljeno u Aktualno

Danas počinje plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u Bruxellesu na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP). Zastupnici će raspravljati i glasovati o temama koje se odnose na Višegodišnji financijski okvir Europske unije (VFO) i vladavinu prava, zaključke sastanka posebnog Europskog vijeća, klimatsko zakonodavstvo i imenovanje novih povjerenika Europske komisije.

Vladavina prava i zaštita europskih vrijednosti

U rezoluciji nakon sjednice Europskog vijeća iz srpnja o sljedećem dugoročnom proračunu, zastupnici su izrazili žaljenje što je Europsko vijeće znatno oslabilo napore Europske komisije i parlamenta na održavanju vladavine zakona, temeljnih prava i demokracije u okviru VFO-a. Zastupnici tijekom rasprave u ponedjeljak žele upozoriti da bi se financiranje iz VFO-a trebalo uvjetovati poštivanjem vladavine prava.

Glasovanje o promjenama u Europskoj komisiji

Zastupnici će odlučiti o imenovanju kandidatkinje za povjerenicu Mairead McGuinness i o novom portfelju dodijeljenom izvršnom potpredsjedniku Valdisu Dombrovskisu. Prije nego što parlament može glasovati, Mairead McGuinness, kandidatkinja za povjerenicu zaduženu za financijske usluge, financijsku stabilnost i tržište kapitala te Valdis Dombrovskis, koji treba preuzeti odgovornost za portfelj trgovine, prošli su trosatno saslušanje u nadležnim odborima Europskog parlamenta u petak, 2. listopada. Plenarno glasovanje zakazano je za 7. listopada.

Novi ciljevi klimatskog zakonodavstva Europske unije

U utorak će zastupnici raspravljati o prijedlogu Europske komisije za europsko klimatsko zakonodavstvo. Cilj zastupnika je potaknuti transformaciju Europe prema klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, uz pravnu sigurnost i predvidljivost koji su potrebni za planiranje tranzicije. Zastupnici inzistiraju na tomu da Europska unija mora postati klimatski neutralna do 2050. godine.

Zaključci posebne sjednice Europskog vijeća

Zastupnici u Europskom parlamentu razgovarat će o rezultatima posebnog sastanka Europskog vijeća, posebno o eskalaciji napetosti između Turske i EU. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u utorak će predstaviti zaključke sastanka, uključujući teme vanjskih poslova, poput odnosa s Kinom, situacije u Bjelorusiji i trovanja Alekseja Navaljnog. Raspravljat će se i o jedinstvenom tržištu, industrijskoj politici i digitalnoj transformaciji.

Jačanje Jamstva za mlade i rasprava o ženama na vodećim položajima

Tijekom rasprave u ponedjeljak navečer, zastupnici će održati razmjenu mišljenja s Vijećem i Europskom komisijom o provedbi Jamstva za mlade u državama članicama. Parlament će ponovno zatražiti pravni okvir kojim bi se ukinule neplaćene prakse, pripravništva i naukovanja u Europskoj uniji.

Europski parlament podržao je prijedlog Europske komisije o Direktivi o rodnoj neravnoteži među neizvršnim direktorima tvrtki, kojim se željelo riješiti pitanje spolne nejednakosti zahtijevajući da barem 40 posto članova odbora tvrtke do 2020. godine budu žene u privatnom sektoru, a do 2018. u javnom sektoru. Zastupnici će u zajedničkoj raspravi u ponedjeljak ponoviti zahtjev da se nastavi zakonodavni proces, koji je godinama blokiran u Vijeću.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci