Zastupnica Antolić Vupora poručila: Žene, ujedinimo se u borbi za svoje zdravlje, danas nosimo crveno!

Varaždinske vijesti | 2.2.2024. u 12:57h | Objavljeno u Aktualno

Bolesti srca i krvnih žila su vodeći uzrok smrti žena u Hrvatskoj i svijetu, ali mnoge žene nisu svjesne rizika i simptoma koji ih mogu ugroziti. Upravo stoga treba podići svijest i educirati žene o tome kako zaštititi svoje srce i svoje zdravlje, poručuje u priopćenju za medije saborska zastupnica i predsjednica ŽO SDP Varaždinske županije, Barbara Antolić Vupora.

Na važnost prevencije i liječenja bolesti srca i krvnih žila podsjeća i današnja javno zdravstvena kampanja Dan crvenih haljina koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

- Moždani udar još uvijek nije dovoljno prepoznat, istražen i dovoljno liječen, stoga je važno ne samo osvijestiti žene, već i potaknuti stručnjake u zdravstvu da obrate posebnu pozornost na srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce. Ne smijemo zaboraviti da većinu bolesti možemo spriječiti zdravim životnim navikama, aktivnom brigom o svom srcu i općenito zdravlju, redovitim preventivnim pregledima, zdravom prehranom i tjelesnom aktivnošću. Nezdrave navike i stres trebamo izbjegavati, a upravo su žene svakodnevno izložene stresu, preopterećene obvezama koje imaju na poslu i u obitelji – ističe SDP-ova saborska zastupnica i predsjednica ŽO SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora.

Kampanja Dan crvenih haljina provodi se i s ciljem da se brojne žene bar taj jedan dan u godini ujedine u borbi za svoje zdravlje, kako bi same bile inspiracija ostalima da učine isto.

- Budimo podrška jedne drugima, ujedinjene brinući o našem zdravlju, zato prvoga petka u veljači nosimo crveno – poručila je Antolić Vupora u priopćenju za medije.