Zašto u Ludbregu raste broj zaposlenih i dolaze investitori, kako domaći, tako i strani

vv | 15.6.2019. u 09:49h | Objavljeno u Aktualno

Još jedno u nizu priznanja za upravljanje gradom stiglo je u Ludbreg, mala statua koju je Grad dobio kao prepoznatljivo mjesto koje kreira dobro poslovno okruženje, prihvatljivo i domaćim i stranima ulagačima. Tim povodom ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić i njegova zamjenica Renata Potočnik osvrnuli su se na neka od glavnih postignuća Grada Ludbrega kao jedinice lokalne samouprave, koja je izrazito okrenuta gospodarstvu i poslovnome svijetu, što smatraju glavnim razlogom za dobre gospodarske pokazatelje i dolazak investitora.

-U gradskoj upravi nastojimo primjenjivati razmišljanja i rad iz poslovnog svijeta. Naravno da se prisutna i politička aktivnost, ali za nas je to samo pozadina, tek potka i princip na temelju kojeg djelujemo jer sve ostalo što radimo vođeno je principima poslovnog svijeta, naglasio je Bilić.

Takav pristup prvenstveno se ogleda u pristupu EU fondovima. Kada je 2013. godine izabran za gradonačelnika,  kako je podsjetio Bilić, Grad Ludbreg prvi put uspio dobiti neki EU projekt.

-Prije toga Grad nije ima niti jedan EU projekt, a te smo godine uspjeli na  IPARD-u i tada je potpora po stanovniku iznosila 807 kuna. Bio je to naš skroman početak, da bi 2017. godine Grad Ludbreg s 9.500 stanovnika bio najbolji grad po korištenju EU sredstava po glavi stanovnika. Danas se možemo pohvaliti  da potpora s osnova EU projekta iznosi 11390,31 kn po stanovniku, i to samo za one projekte koje smo realizirali, dakle nekih 105 milijuna. Ove godine smo već prijavili različite EU projekte u vrijednosti od 18 milijuna kuna, i to u različitima vidovima, od INTERREG-a i Erasmus+ do sekcije Central Europe. Javljamo se svugdje gdje stignemo, a pred nama su još dvije najveće prijave: upravo ovih dana, zajedno sa susjednim općinama, prijavljujemo projekt širokopojasnog interneta vrijedan oko 25 milijuna kuna, a vrlo brzo očekujemo nas i prijava projekta Aglomeracije vrijedna 250 milijuna kuna s udjelom Grada Ludbrega oko 15 milijuna kuna, što će biti najveći do sada projekt, ukazao je Bilić. 

Međutim, kako je podsjetio gradonačelnik, početak nije bio jednostavan.

-Grad Ludbreg preuzeli smo ne samo bez EU projekata bez kojih je gotovo nezamisliv razvoj bilo koje jedinice lokalne samouprave, nego i s poreznim prihodima od oko 10 milijuna kuna te manjkom od 6,5 milijuna kuna. Danas su porezni prihodi na razini od 20 milijuna kuna, a manjkove samo sveli na prihvatljivu razinu i svakodnevno pratimo tokove novca kako bi tako i ostalo, rekao je Bilić.

Međutim, postoje i problemi, a jedan se posebno izdvaja.

-Ono što nam predstavlja najveći problem je neažurnost države u realizaciji EU projekta. To nam predstavlja najveću opasnost za podmirivanje obveza prema korisnicima i građanima. Trenutno imamo EU projekte vrijednosti blizu četiri milijuna kuna, koje smo platili te se nadamo da ćemo što prije dobiti odobrena sredstva. No vrijeme prolazi i jako teško raditi na taj način, motivirati ljude da idu u EU projekte. Ukoliko se nešto ne promjeni, vjerujem da će jedinice lokalne samouprave odustajati od financiranja raznih projekata putem EU fondova jer ne mogu izdržati ovaj udar na funkcioniranje gradova, upozorio je Bilić te naglasio kako treba potaknuti državu, odnosno ministarstvu uprave da napokon počne reformske procese i da vidi kako se isplati menadžerski pristup problemu jer samo tako, oslobođeni politike i politizacije, život građana se može učiniti uspješnijim i boljim.

Stoga je iznio nadu da će logika poslovnog svijeta zaživjeti i u tijelima javne uprave, agencijama i drugim državnim tijelima kako bi one sredine koje tako veće rade mogle normalno raditi i doprinositi građanima na najbolji način.

-Nama je cilj da Ludbreg bude grad prijatelj svih građana, grad za koji će građani navijati, voljeti ga i spominjati s ponosnom. Mislim da smo za to puno napravili, a dokaz su ne samo priznanja i naši projekti, već i ulaganja gospodarstvenika, naglasio je Bilić, napomenuvši da sve to Grad Ludbreg uspijeva sa svojih dvadesetak zaposlenika gradskoj upravi, koji rade za opće blagostanje.

Tvrtke s gradskog područja, kako je dodao, zadnjih su godina uložile 450 milijuna.

-Dolaze nam investitori  koji su u Ludbregu prepoznali svoj način funkcioniranja. Nedavno je tako došao Vario system, od kojeg očekujemo da će se iduće godine zahuktati i doprinijeti ukupnim rezultatima. U ovih šest godina u Ludbregu se povećala zaposlenost za 550 ljudi, a samo lani za dvjestotinjak. To je jedan nova velika tvornica i to je nešto na što smo najviše ponosni. Lani je ostvaren znatan rast u svim segmentima, što nas veseli. Mi razumijemo potrebe investitora, a isto tako očekujemo da i oni razumiju naše, odnosno građana, što će se najbolje ogledati u plaćama i uvjetima rada, ukazao je Bilić te naglasio da je svaka nagrada poticaj  i dokaz dobrog rada koji se prelilo u zadovoljstvo građana.

Na dobre rezultate poslovanja ludbreškog gospodarstva ukazala je i zamjenica gradonačelnika Renata Potočnik, koja dolazi iz poslovnog svijeta, a svoju funkciju obavlja volonterski.

-Imao 200 poduzetnika na gradskom području, koji imaju 2.258 zaposlenih. Najviše ih je u prerađivačkoj industriji (47), trgovini (51) te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (23).   Prosječna plaća iznosi 4.908 kuna, što nije zadovoljavajuće, ali takva je situacija svugdje kod nas na sjeveru. Međutim, po poreznim prihodima vidimo trend rasta plaća, što nas veseli, naglasila je.

Kako je dodala, ludbreški gospodarstvenici bolji su dio našeg gospodarstva.

- Od 200 poduzetnika 154 posluje s dobiti. Ludbreški poduzetnici ostvaruju šest posto izvoza Varaždinske županije. Poduzetnici Grada Ludbrega zapošljavaju 0,3 posto ukupno zaposlenih u Hrvatskoj, odnosno 5,92 posto u Varaždinskoj županiji. Iako čine tek 4,83 posto od ukupnog broja poduzetnika u Varaždinskoj županiji, u neto dobiti sudjeluju sa 6,76 posto, naglasila je Potočnik, ukazavši kako se konstantno povećanje prihoda i broja zaposlenih, lani za 8 posto u odnosu na godinu prije, kao i dobit te broja investitora.

Uvijek se, kako je napomenula, valja uspoređivati s drugima, posebno boljima od sebe.

-Tu u susjedstvu imamo Prelog koji je otprilike isti kao i Ludbreg.  I mi kao i Prelog imamo respektabilne svjetske tvrtke, dvije unutar TOP 10 u Varaždinskoj županiji: Bomark i ACG Lukaps. Zadovoljni smo i s ostalim poduzećima te porastom manjih obrta.  Brojni su pokazatelji u porastu i to nas veseli. No, svjesni smo da Grad tu nema izravne zasluge, ali podupiremo sve kod njihovog razvoja i možemo biti zadovoljni suživotom Grada i gospodarstvenika, naglasila je zamjenica ludbreškoga gradonačelnika, ponovivši da rezultate gospodarstvenika nikako ne pripisuju sebi, iako je Grad uvijek uz bok poduzetnika i njihove poslovne logike koju nastoje primjenjivati i u radu gradske uprave.