Zašto savjetovanja s javnošću na internet stranicama Varaždinske županije nisu uočljiva i lako dostupna?

IHR/Varaždinske vijesti | 8.1.2020. u 20:35h | Objavljeno u Aktualno

- Molim da se ubuduće uvede red da savjetovanja s javnošću budu lako uočljiva i dostupna – apelirao je nezavisni vijećnik Mladen Rogina na aktualnom satu zadnje sjednice Skupštine Varaždinske županije.

Podsjetio je kako prema Poslovniku Varaždinska županija za pitanja od općeg interesa za dobrobit građana i pravnih osoba mora provesti postupak savjetovanja s javnošću.

- U protekle tri godine bilo je podosta takvih akata i doista na samom kraju dokumenata nalazi se obrazac o provedenom savjetovanju. Koliko ja to pratim, u svim tim obrascima stoji ova rečenica: „U tijeku javne rasprave očitovanje nije dostavio nijedan dionik“. Zar je moguće da građani apsolutno ne zanima rad Županije? Ne vjerujem i pretpostavljam da je problem u dostupnosti. Naime, na internet stranici Varaždinske županije u izborniku pod nazivom Savjetovanja stoje ona iz 2017. godine, a do aktualnih je praktički nemoguće doći. Ako nekim čudom i uspijete, nekim zaobilaznim putem, sve to izgleda spetljano. Mnogo puta se dičite transparentnim radom Županije, a u praksi su građani slabo bili uključeni u rad jer nisu ni imali prilike sudjelovati. Iako im stalno prigovarate, Grad Varaždin ima to dosta dobro sređeno. Tamo se dođe jednim klikom na stranice Savjetovanja s javnošću i sva su kronološki navedena od 2014. godine do danas. Znači, mi na tom području kasnimo pet godina - ustvrdio je Rogina.

Župan Radimir Čačić rekao je kako je nezavisni vijećnik u pravu.

- To je nedovoljno dobro. Naravno da su svi naši akti dostupni, ali slažem se, što jednostavniji pristup informacijama, to bolje za građane i Županiju. Da to nije u direktnoj korelaciji s ukupnim načinom i transparentnošću govori donekle i činjenica da ja nemam nikakve optužnice za zloupotrebu novca građana, a kamoli nepravomoćne presude, jer se nešto spominje da Grad Varaždin ima kvalitetniji pristup. Možda ima kvalitetniji i brži pristup, ali što se tiče samog rada, rekao bih da postoji određena razlika. Popravit ćemo brzinu pristupa, obećavam - rekao je varaždinski župan.