Zašto je županijska JU Priroda ostala bez tri projekta i 250.000 eura? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zašto je županijska JU Priroda ostala bez tri projekta i 250.000 eura?

Ivica Kruhoberec | 27.3.2023. u 18:25h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ni centa se neće dobiti za ostvarenje zamisli koje su trebale pridonijeti turističkoj atraktivnosti Varaždinskih Toplica, Ivančice i Trakošćana, točnije skoro 300 tisuća eura vrijedne projekte, koje je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije prijavila na natječaj “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”.

Ministarstvo poljoprivrede ovih je dana pravomoćno odbilo žalbe Javne ustanove protiv odluka o odbijanju zahtjeva za potporu, koje je u vezi sva tri projekta krajem prošle godine donijela Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, tako da ostaju mrtvo slovo na papiru ovi pokušaju unapređenja turističke ponude Varaždinske županije. A krenulo se ambiciozno i dobro, i to još prije pet godina.

Radi uređenja različitih edukativnih odmorišta s elementima za igru, rekreaciju i edukaciju u prirodi, odnosno interpretaciju prirodnih vrijednosti pojedinih područja, posebice šuma i šumskih ekoloških sustava, Javna ustanova pripremala je 2018. godine projekte uređenja poučne staze na Ivančici, edukativnog šetališta u Varaždinskim Toplicama te edukativnog igrališta u Park-šumi Trakošćan.

- Predmetni projekti prijavljeni su u prosincu 2018. godine Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, i to na drugi natječaj za provedbu operacije 8.5.2 “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture” iz podmjere 8.5 “Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava”, koja je u sklopu mjere 8 “Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma” - objašnjava nam Sanja Kopjar, dipl. ing. agronomije, koja je prošle godine imenovana za ravnateljicu Javne ustanove Priroda Varaždinske županije...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...